رؤسای جمهور فرانسه و آمریکا پیش از برگزاری نشست چهارجانبه در استانبول با محوریت سوریه، درباره موضع دو کشور نسبت به مسأله سوریه تلفنی گفت‌وگو کردند.

به نوشته روزنامه فرامنطقه‌ای رای الیوم، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در این تماس تلفنی درباره هماهنگ کردن مواضع 2 کشور در قبال سوریه پیش از نشست چهارجانبه ترکیه، روسیه، فرانسه و آلمان با محوریت سوریه در استانبول گفت‌وگو کردند.

در همین راستا، کاخ ریاست جمهوری فرانسه (الیزه) در بیانیه‌ای اعلام کرد که ماکرون در تماس خود با ترامپ موضوعات مربوط به این نشست را مورد بررسی قرار داد که هدف از این نشست، برقراری آتش بس در ادلب و تحکیم مذاکرات مربوط به روند سیاسی حل و فصل اختلافات در سوریه است.

در بیانیه الیزه آمده است که فرانسه و آمریکا اهداف امنیتی، انسانی و سیاسی مشترکی در سوریه دارند و به همین منظور ترامپ در این تماس از ماکرون خواسته که در جریان نشست استانبول این موضع مشترک را بیان کند.

در همین راستا، یک منبع در کاخ الیزه نیز اظهار کرد: علی رغم پایین بودن سطح انتظارات از نشست چهارجانبه استانبول، اما فرانسه امیدوار است که در این نشست پیشرفت‌هایی در زمینه امنیتی و روند سیاسی سوریه حاصل شود.

این منبع افزود: فرانسه به دنبال تضمین آتش بس در ادلب و ورود کاروان‌های حامل کمک‌های بشر دوستانه به این استان است.

این منبع ادامه داد: ما امیدواریم که رهبران شرکت کننده در این نشست توافق کنند که سازمان ملل باید کمیته قانون اساسی سوریه را تشکیل دهد و این کمیته اولین جلسه خود را در چند هفته آتی و پیش از پایان سال جاری میلادی برگزار کند. قرار است که مقامات ارشد روسیه، فرانسه، آلمان و ترکیه امروز (شنبه، پنجم آبان) نشستی را در استانبول درباره سوریه برگزار کنند. وضعیت ادلب و نیز روند سیاسی سوریه در این نشست مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. دفتر ریاست جمهوری ترکیه در آنکارا پیش‌تر اعلام کرد، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، شنبه پنجم آبان (۲۷ اکتبر) به دعوت رئیس‌جمهور ترکیه در استانبول درباره سوریه به بحث و تبادل نظر خواهند پرداخت.

این اولین نشست عالی در مورد سوریه در این قالب خواهد بود. پیش از این ترکیه با روسیه و ایران پیرامون اوضاع سوریه به گفت‌وگو نشسته بود. مسکو و تهران طرفدار بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، هستند و ترکیه از برخی گروه‌های شورشی این کشور جانبداری می‌کند.

رئیس‌جمهور ترکیه هفته‌ها پیش، از برپایی این نشست عالی چهارجانبه خبر داده بود. با این حال برقراری نشست یادشده به طول انجامید. آنگلا مرکل در جریان دیدار رجب طیب اردوغان از برلین در ماه سپتامبر آمادگی خود را برای سفر به ترکیه و شرکت در این نشست اعلام کرده بود. او در عین حال گفته بود که باید پیش از این دیدار پیشرفت‌هایی در تنش‌زدایی در این منطقه رخ دهد. اردوغان و پوتین در این بین در مورد استقرار آتش‌بس در منطقه ادلب به توافق رسیده‌اند. هدف از این آتش‌بس جلوگیری از عملیات بزرگ ارتش سوریه در این آخرین استان تحت کنترل شورشیان است. در استان ادلب و اطراف آن حدود سه میلیون نفر زندگی می‌‌کنند. به گفته سازمان ملل متحد، یک و نیم میلیون نفر از این تعداد آواره‌اند. سازمان ملل بارها هشدار داده که در صورت حمله به ادلب ممکن است فاجعه‌ای انسانی اتفاق بیافتد.

ترکیه در حال حاضر حدود سه میلیون آواره سوری را در خود جا داده و بیم آن دارد که حمله به این استان موجی تازه از آوارگان را راهی این کشور کند.