فرماندهی ارتش افغانستان در ولایت هلمند در جنوب افغانستان اعلام کرده که عملیات پاکسازی را در مناطق مختلف این ولایت آغاز کرده است. به گزارش بی.بی.سی، سپاه ۲۱۵ میوند مستقر در ولایت هلمند دیروز (یکشنبه) اعلام کرد که نیروهای دفاعی افغان مستقر در حوزه جنوب غرب این کشور و مناطق تحت فرماندهی سپاه ۲۱۵ میوند، عملیات‌های تهاجمی، پاکسازی و ضد تروریسم خود را پس از پایان آتش‌بس سه روزه آغاز کرده است. در صفحه رسمی فیسبوک این نهاد آمده که این عملیات‌ها در مناطق غربی شهر لشکرگاه، شهرستان ناوه و نهر سراج به طور همزمان آغاز شده است. براساس اعلام ارگ ریاست جمهوری افغانستان، شب گذشته نیز اشرف غنی، رئیس جمهوری این کشور در گفت‌وگوی تلفنی با فرماندهان ارتش به آنان گفته بود که اگر طالبان به جنگ ادامه می‌دهند، شما نیز برای مقابله با آنها آمادگی‌های لازم را داشته باشید. این فرماندهان نیز به غنی اطمینان دادند که اگر طالبان آتش‌بس نکردند و به جنگ ادامه دادند، در هر نقطه کشور سرکوب‌شان خواهند کرد. ابتدا گروه طالبان به مناسبت عید فطر آتش بس سه روزه را در این کشور اعلام کرد. دولت افغانستان در واکنش به این تصمیم طالبان، به نیروهای نظامی این کشور دستور رعایت آن را داد ولی گفت که آتش‌بس دایمی می‌خواهد، سازمان ملل و شماری از نهادهای بین‌المللی نیز خواستار آتش بس دایمی شدند ولی طالبان برقراری آتش بس دایمی را رد کردند. مدت زمان آتش‌بس ساعت ۱۲ شب شنبه پایان یافت و به گفته سپاه ۲۱۵ میوند عملیات نظامی علیه طالبان آغاز شد. روز گذشته نیز منابع حکومتی، طالبان را به نقض آتش‌بس متهم کرده و گفتند که در جریان سه روز آتش‌بس بیش از۲۰ غیرنظامی و ۳ نیروی امنیتی در نقاط مختلف این کشور در رویدادهای جداگانه کشته شده‌‎اند. مقام‌های محلی ولایت اروزگان در جنوب افغانستان، نیز گفته‌اند که گروه طالبان به نیروهای امنیتی در این ولایت حمله کرده و طالبان نیز ادعا دارند که حکومت با استفاده از آتش‌بس، آماده حمله به این گروه شده است.

حال سفارت آمریکا در کابل، هشدار داده که با تجربه سال‌های گذشته، امکان دارد با ختم آتش‌بس خشونت‌ها در افغانستان افزایش یابد. با ادامه خروج نیروهای خارجی از افغانستان، در روزهای آخر ماه رمضان حملات طالبان به مواضع نیروهای امنیتی افغانستان افزایش یافت، ولی به غیر از چند شهرستان، طالبان موفق به تسخیر مرکز ولایت‌ها نشدند. نیروهای دولتی نیز اعلام کردند که عملیات گسترده را علیه طالبان سامان داده‌اند.

در همین راستا بسیاری از محافل سیاسی نگرانی‌های خود در مورد خروج نظامیان آمریکا از افغانستان را به صورت مشهود بروز دادند. وزارت خارجه چین در بیانیه رسمی به نقل از وانگ یی، وزیر امور خارجه این کشور نوشت: وانگ یی اعلام کرد که عقب‌نشینی شتاب‌زده نیروهای آمریکایی از افغانستان، در حال حاضر ضربه جدی به روند صلح در افغانستان زده، ضمن آنکه بر ثبات منطقه‌ای هم تأثیر منفی گذاشته است. تحت این شرایط، چین انتظار دارد سازمان ملل نقش خود را ایفا کند و «سازمان همکاری شانگهای»  نیز باید از نزدیک بر شرایط نظارت کند. کشورهای همسایه افغانستان باید روابط خود را تقویت کنند، به تلاش‌ها ملحق شوند و اقدام هماهنگ‌شده انجام دهند. دیپلمات ارشد چین همچنین از تلاش‌های پاکستان و نقش تأثیرگذار این کشور در روند صلح افغانستان قدردانی کرد و خواستار تقویت همکاری دوجانبه در این مسئله شد. تماس تلفنی بین وزاری خارجه چین و پاکستان، اواخر روز شنبه و قبل از هفتادمین سالگرد ایجاد روابط دیپلماتیک بین چین و پاکستان اتفاق افتاد. درگیری نظامی بین دولت افغانستان و طالبان با وجود مذاکرات جاری صلح، ادامه پیدا کرده است.