فوتبال روسیه به جهنم ستارههای ایرانی تبدیل شده است؛ استعدادهای سوخته
نام ستارههای ایرانی شاغل در فوتبال روسیه بیش از اینکه در پایان فصل نامشان با باشگاههای اروپایی شاخص گره خورده باشد، حولوحوش تیمهای ایرانی به گوش میرسد! چند سالی میشود لیگ برتر روسیه به مقصدی برای پدیدههای لیگ برتر فوتبال ایران بدل شده است. این مسیر را پیشتر بازیکنانی نظیر رضا شکاری و علیرضا حقیقی در اوج جوانی طی کردهاند که تبعات خوبی برایشان به همراه نداشت. البته سردار آزمون مسیر متفاوتی را نسبت به آنها پیمود و از لیگ برتر روسیه به بوندسلیگا رسید. در واقع سرنوشت سردار آزمون باعث شده تا برخی ایجنتها به بازیکنان خود برای حضور در روسیه امیدواری بدهند اما آنچه در عمل اتفاق میافتد، فاصله زیادی با رویاهای پدیدههای فوتبال ایران دارد. پیش از این هم برای سالیان سال فوتبالیستهای موفق ایرانی به بلژیک هدایت میشدند که این مسیر هم برای بسیاری از آنها نظیر امید نورافکن، امیرحسین حسینزاده، رامین رضاییان و... چیزی جز عقبماندگی به همراه نداشت و حتی کاوه رضایی هم که درخشش ویژهای با شالروا داشت، درنهایت نتوانست به لیگ بهتری برود. به عقبتر هم که برگردیم سرنوشت ستارههایی چون رضا ترابیان، محمدرضا مهدوی، داریوش یزدانی، علیرضا امامیفر و مهرداد میناوند فقط در بلژیک اصلا خوب رقم نخورد ولی باز هم اصرار عجیبی به انتقال ستارههای نسل فعلی وجود داشت و حالا به شکل معناداری این اصرار برای انتقال پدیدههای لیگ برتر به لیگ برتر روسیه ایجاد شده است! حالا فوتبال360 سراغ بازیکنان شاغل در روسیه رفته و عملکرد آنها را زیر ذرهبین برده است.
آزمون در میان فوتبالیستهای ایرانی بیشترین سابقه حضور در فوتبال روسیه را دارد. مهاجم گنبدکاووسی در سن ۱۸ سالگی به تیم دوم روبینکازان پیوست و در مدت ۹ سال حضورش در این کشور پیراهن تیم اصلی روبینکازان، روستوف و زنیت سنپترزبورگ را پوشید. فوتبال این سرزمین سکوی پرتاب مناسبی برای آزمون بود و او در سن ۲۱ سالگی نخستین گلهایش در لیگ قهرمانان اروپا را با لباس تیم روستوف به تیمهای اتلتیکو مادرید و بایرنمونیخ زد. آزمون سرانجام در ابتدای سال ۲۰۲۲ فوتبال روسیه را با آمار ۸۵ گل و ۳۸ پاس گل در لیگ، چهار قهرمانی متوالی لیگ با زنیت، آقای گلی در فصل ۲۰-۲۰۱۹ و به ثمر رساندن ۶ گل در لیگ قهرمانان اروپا ترک کرد و به لورکوزن آلمان پیوست. البته ادامه ماجرا برای مهاجم ترکمن فوتبال ایران اصلا خوب پیش نرفت.
همچنین میلاد محمدی پس از درخشش در راهآهن به تیم فوتبال احمد گروژنی پیوست. محمدی با تیم میانه جدولی احمد گروژنی چندین سال ادامه همکاری داشت. محمدی پیش از اینکه به فوتبال بلژیک برود برای تیم روسی ۷۸ مسابقه برگزار کرد که در این مدت توانست جایگاه ثابتی برای خود در اردوهای تیم ملی ثبت کند. این مهمترین دستاورد میلاد محمدی از حضور در فوتبال روسیه بود.
رضا شکاری، علیرضا حقیقی و سعید عزتاللهی سه بازیکن دیگر مطرح فوتبال ایران به شمار میروند که در سنوسال بسیار مناسبی چالش حضور در فوتبال روسیه را پذیرفتند. این حضور اما برای آنها چیزی جز سکونشینی و انتقالهای مداوم قرضی به تیمهای دیگر نداشت. رضا شکاری به طور کامل از فرم خوب خود فاصله گرفت و سعید عزتاللهی هم در پنج فصلی که در عضویت روستوف بود، تنها ۱۲ مرتبه برای این تیم بازی کرد. عزتاللهی در این مدت به تیمهای آنژی ماخاچ قلعه، آمکار پرم، ردینگ و یوپن بلژیک قرض داده شد. این همان ماجرایی بود که به شکل بسیار بدتر برای حقیقی هم اتفاق افتاد و او تنها یک بازی رسمی برای روبینکازان انجام داد. پنافیل پرتغال، اسپورتینگ کوویلیا و پرسپولیس تیمهایی بودند که علیرضا حقیقی را از مدیران روبینکازان قرض گرفتند.
با وجود کارنامه بسیار بدی که از نقلوانتقالات بازیکنان ایرانی به فوتبال روسیه ثبت شده اما همچنان شاهد ادامه این روند هستیم. در پنجره زمستانی لیگ بیستوسوم محمد قربانی که تازه جایگاه خود را در سپاهان پیدا کرده بود به لیگ برتر روسیه و تیم اونبورگ پیوست. قربانی در لیگ روسیه عملکرد خوبی داشت اما به جای لیگهای اروپایی سر از لیگ امارات درآورد و باشگاه روسی که یک میلیون دلار (به صورت قسطی) برای جذب او هزینه کرده بود، با یک میلیون و سیصد هزار دلار او را به الوحده فروخت. قربانی در امارات هم یکی از بازیکنان شاخص الوحده و ادنوک لیگ است اما به جای اینکه حرف از حضور این بازیکن ۲۴ ساله در لیگهای معتبر اروپایی باشد، نامش در پنجره تابستانی با استقلال و سپاهان پیوند خورده است.
محبی بیشک یکی از استعدادهای بیبدیل فوتبال ایران طی سالهای اخیر بوده که با شاهین بوشهر به لیگ برتر صعود کرد و امیر قلعهنویی در لیگ نوزدهم به او فرصت درخشش داد. محبی در پایان لیگ بیستم از سپاهان به فوتبال پرتغال رفت ولی موفق نبود و بازگشتی قرضی به لیگ برتر و اینبار تیم فوتبال استقلال داشت. عملکرد محبی در بازگشت به لیگ برتر ایران با استقلال درخشان بود ولی بلافاصله پس از پایان لیگ برتر باشگاه پرتغالی با باشگاه روسی به توافق رسید و محبی با قراردادی سه ساله به روستوف پیوست. در دو سال گذشته محبی با وجود مصدومیتها در دو مقطع توانسته ۱۲ گل برای تیمش به ثمر برساند. این بازیکن مستعد بوشهری حالا در آستانه ۲۷ سالگی قرار گرفته و بعید به نظر میآید با این روند و با وجود کیفیت بالایی که دارد، بار دیگر شانس حضور در لیگهای معتبر اروپایی را پیدا کند.
محمدجواد حسیننژاد بیشک پدیده فوتبال ایران در لیگ بیستوسوم بود. حرف از حضور او در لیگهای معتبری نظیر ایتالیا بود اما این بازیکن تکنیکی که مهارتها و کیفیتش اهالی فوتبال ایران را مات کرده بود، سرنوشت متفاوتی نسبت به سایر استعدادهای لیگ برتر پیدا نکرد و او را هم به فوتبال روسیه بردند! نمایش حسیننژاد در ترکیب دینامو ماخاچقلعه خوب بود و در ۲۸ مسابقه لیگ برتر و جام حذفی موفق به ثبت سه گل و چهار پاس گل شده اما نکته تعجببرانگیز اینکه باز هم خبری از دریافت پیشنهادهای جذاب اروپایی نیست و در حال حاضر احتمال بازگشت او با پرداخت رضایتنامه حدودا یک میلیون یورویی به استقلال یا سپاهان بیشتر تخمین زده میشود. این در حالی است که باشگاه روسی به مانند محمد قربانی به صورت اقساطی او را از سپاهانیها با فشار
مدیربرنامههایش خرید.
انتقال سحرخیزان به فوتبال روسیه از آن اتفاقات عجیب پنجره تابستانی لیگ بیستوچهارم بود. او در لیگهای بیستودوم و بیستوسوم موفق به ثبت هشت گل برای هوادار و گلگهر شده بود و به پشتوانه همین آمار در ۲۰ سالگی به تیم فوتبال اورنبورگ ارتباط داده شد که چند ماه قبلتر موفق به جذب محمد قربانی هم شده بود. سحرخیزان در حال پایان دادن به اولین فصل حضورش در فوتبال روسیه با هفت گل است که مشخص است پیشرفتی از نظر آماری برای او به همراه نداشته است. علاوه بر این نام سحرخیزان هم در کنار حسیننژاد به عنوان گزینه تیمهای مدعی لیگ برتر شنیده میشود که باز هم خبر خوشی نیست و دلیلی بر اینکه لیگ برتر روسیه نمیتواند انتخاب خوبی برای فوتبالیستهای ایرانی باشد تا در معرض دید استعدادیابهای جهان فوتبال قرار بگیرند.
کسری طاهری به عنوان یکی از ستارههای تیم زیر ۱۷ سال فوتبال ایران در جام جهانی جوانان با عملکرد درخشان خود مورد توجه تیمهای اروپایی قرار گرفت. او در عضویت سپاهان قرار داشت اما مشاوران او رفتن به فوتبال روسیه را به ادامه دادن در سپاهانی که در لیگ بیستوچهارم به شدت با کمبود یک مهاجم ششدانگ دستوپنجه نرم کرد، ترجیح دادند. نتیجه اینکه جوانترین لژیونر فوتبال ایران که در اسفندماه سال ۱۴۰۲ به صورت رسمی فوتبال روسیه و تیم روبینکازان را برگزید کاملا مبهم است. او سال گذشته ۲۵ دقیقه برای روبینکازان بازی کرد و در فصلی که یک بازی دیگر به پایان آن باقیمانده، تنها دو مرتبه در لیگ برتر و دو مرتبه در جام حذفی بازی کرده تا مشخص شود در حال حاضر اصلا این بازیکن مستعد فوتبال ایران حال و روز خوبی در فوتبال روسیه ندارد.
پنجره نقلوانتقالات تابستانی دوباره آغاز شده و بیشک همین حالا پیشنهادهای وسوسهبرانگیزی از تیمهای روسیهای که طی سالهای اخیر تحریمهای ورزشی کیفیت فنی آنها را پایین آورده، به ستارگان خوشآتیه ایرانی از طریق مدیر برنامههایشان ارائه شده است. به عنوان مثال محمدمهدی زارع مدافع گلگهر در زمستان با پیشنهاد مشابهی مواجه شد که ممکن است حالا با شکست تیمش در نیمهنهایی جام حذفی به صورت جدیتر به آن فکر کند. در این شرایط به نظر میرسد تصمیم برای حضور در لیگ روسیه نیاز به بررسی دقیق و جامعتری از سوی بازیکنان داشته باشد تا سرنوشت بازیکنانی نظیر علیرضا حقیقی، رضا شکاری و حتی محمد محبی که آینده به مراتب بهتری برای آنها در هنگام لژیونر شدن تخمین زده میشد، برای پدیدههای فعلی و آینده فوتبال ایران تکرار نشود.
دیدگاه تان را بنویسید