آریا طاری

پرونده بیست‌و‌چهارمین دوره لیگ برتر هم بسته شد؛ لیگی که قهرمانش در فاصله دو ‌هفته مانده به پایان رقابت‌ها مشخص شد و جام را برای اولین‌بار به تبریز برد. این اتفاق در حالی رخ داد که در هشت دوره گذشته، جام در تهران مانده بود؛ هفت بار پرسپولیس و یک‌بار استقلال. آخرین‌بار استقلال‌خوزستان قهرمان شهرستانی فوتبال ایران بود. با قهرمانی تراکتور در لیگ امسال، یک ‌نام جدید هم به فهرست قهرمانان لیگ برتر اضافه شد. تا پیش از این پرسپولیس، استقلال، پاس‌، سپاهان، فولاد، سایپا و استقلال‌خوزستان تیم‌هایی بودند که طعم قهرمانی در لیگ برتر را چشیده بودند. با وجود تمامی این آمار و ارقام و قطعی بودن قهرمانی تراکتور و حتی قطعی شدن سقوط تیم‌های هوادار و نساجی، بازی‌های هفته پایانی نکات جذابی داشت که بد نیست مروری بر آنها داشته باشیم. 


تراکتور در فصل جاری توانست رکورد استقلال مجیدی را هم بشکند و حالا سرخ‌پوشان تبریزی با کسب 68‌امتیاز و ثبت تفاضل 38+ عنوان برترین قهرمان تاریخ لیگ برتر را از آن خود کردند

جنگ برای نخبه شدن

یکی از معادلاتی که در هفته پایانی جواب آن مشخص شد، دومین سهمیه ایران در لیگ نخبگان آسیا بود. سپاهان که به واسطه نتایج ضعیفش در هفته‌های اخیر نتوانسته بود حضورش در آسیا را قطعی کند، در هفته پایانی بالاخره مجوز حضور در لیگ قهرمانان را کسب کرد. پرسپولیس برای آسیایی شدن روی رقیب سنتی‌اش حساب باز کرده بود تا شاید در اصفهان از سپاهان امتیاز بگیرد و مقدمات آسیایی شدن قرمزها را فراهم کند اما استقلال که امسال تقریبا به هیچ حریفی نه نگفته، به سپاهان هم خیلی راحت و بی‌دردسر باخت و اجازه نداد تیم کارتال آسیایی شود. استقلالی‌ها فصل کابوس‌وار خود را با رتبه نهمی به پایان رساندند و با توجه به شکست سه بر یک مقابل سپاهان، برای اولین‌بار در تاریخ، لیگ را با تفاضل منفی به اتمام رساندند اما جالب اینجا است که هواداران این تیم به شدت از باخت تیم‌شان در ایستگاه پایانی خوشحال بودند و هواداران حاضر در نقش‌جهان پس از هر گل سپاهان به آسمان می‌رفتند! اگر استقلال جام حذفی را نبرد، تنها دستاورد این تیم جلوگیری از قهرمانی و آسیایی شدن پرسپولیس بوده که به نظر برای هواداران آبی کافی به نظر می‌رسد! استقلال در دور برگشت ابتدا به تراکتور باخت تا پرسپولیس از کورس قهرمانی خارج شود و پس از آن هم مغلوب سپاهان شد تا این تیم دیگر جایی در رقابت‌های آسیایی نداشته باشد. این اتفاق در حالی رخ داد که پرسپولیس در هفته پایانی با نتیجه دو بر صفر مقابل هوادار به برتری رسید اما با توجه به شکست استقلال شانس نخبه شدن را از دست داد. شاید استقلالی‌ها به واسطه رتبه نهمی فصل ناامید کننده‌ای را پشت سر گذاشته باشند اما پرسپولیس هم با وجود رسیدن به رتبه سومی، فصل سیاهی را تجربه کرد. چهار باخت متوالی به سپاهان و از دست دادن جام حذفی و سوپرجام و حذف شدن از مرحله گروهی لیگ نخبگان آسیا، از پرسپولیس یک ‌ناکام تمام‌عیار ساخت؛ پرسپولیسی که قرار بود امسال از عنوان قهرمانی‌اش دفاع کند. 

داستان یک ‌کفش

شاید رسیدن علی علیپور به کفش طلای لیگ برتر، می‌توانست یکی از دستاورد‌های پرسپولیسی‌ها در لیگ امسال باشد اما جالب اینکه در هفته پایانی این عنوان هم از دست قرمز‌های تهران خارج شد و مهم‌تر اینکه به قرمزهای تبریز رسید. علی علیپور و امیرحسین حسین‌زاده تا پیش از برگزاری بازی‌های هفته سی‌ام، 12‌گله بودند. در هفته پایانی علیپور در حضور 87‌ دقیقه‌ای مقابل تیم سقوط‌کرده هوادار هیچ گلی به ثمر نرساند و در مقابل حسین‌زاده موفق شد برابر استقلال‌خوزستان دبل کند و در نهایت با 14‌گل کفش طلا را به خانه ببرد. درست است که حسین‌زاده و علیپور تا یک روز مانده به پایان با 12‌گل زده، در کورس آقای گلی بودند ولی این تعداد گل به قدری پایین بود که خطر ثبت بدترین آمار برای آقای گلی در لیگ فوتبال ایران وجود داشت. پیش از این، ادموند بزیک در لیگ 14‌تیمی و شهریار مغانلو در لیگ 16‌تیمی با زدن 13‌گل، عنوان آقای گلی را به نام خود کرده بودند که ضعیف‌ترین آمار برای آقای گلی بود. در این فصل و تا قبل از درخشش امیرحسین در جدال آخر، او و علی علیپور ممکن بود این آمار را بدتر هم کنند که مهاجم باشگاه تراکتور اجازه چنین کاری را نداد. حسین‌زاده با دو گلی که مقابل استقلال‌خوزستان زد، از کابوس شهریار مغانلو عبور کرد تا حالا با 14‌گل زده، بالاتر از او به عنوان آقای گلی در لیگ 16‌تیمی برسد. به این نکته هم باید اشاره داشت که کریم انصاری‌فرد و لوسیانو ادینیو در لیگ‌های سیزدهم و چهاردهم توانستند با پیراهن تراکتور به عنوان آقای گلی برسند و حالا بعد از یک‌دهه، دوباره کفش طلای لیگ برتر به ستاره‌ای از تراکتور رسید. 

آقای موثر

جشن قهرمانی تراکتور به بهترین نحو ممکن برای این تیم پیش رفت و علاوه بر اینکه حسین‌زاده آقای گل لیگ شد، مهدی ترابی هم عنوان آقای پاس‌گل را برای خود تثبیت کرد. ترابی در بازی هفته پایانی به آمار ۶۰‌پاس‌گل در تاریخ لیگ برتر رسید. ستاره این فصل تراکتور که بیشترین نقش را در قهرمانی این تیم داشت، سومین بازیکن تاریخ لیگ برتر است که به آمار ۶۰‌پاس‌گل در تاریخ مسابقات می‌رسد. هافبک تراکتور با عبور از خسرو حیدری که ۵۹ پاس‌گل داده بود، در رده سوم بیشترین پاس‌گل در تاریخ لیگ برتر قرار گرفت. محمدرضا خلعتبری با ۷۸ و احسان حاج‌صفی با ۶۴‌پاس‌گل، دو پاسور برتر تاریخ مسابقات هستند و به نظر مهدی ترابی می‌تواند از آمار این دو ‌بازیکن عبور کند البته اگر تصمیمی برای بازی در خارج از ایران نداشته باشد. مهدی ترابی بیشترین پاس‌گل خود در دوران بازی در لیگ برتر را در پرسپولیس داد و از ۶۰‌پاس‌گل این بازیکن، ۳۵‌پاس با پیراهن پرسپولیس به ثبت رسید. این بازیکن اما تاکنون دو ‌بار عنوان آقای پاس‌گل لیگ را کسب کرده که هیچ‌کدام با پیراهن پرسپولیس نبوده است. ترابی قبل از این فصل، یک‌بار در لیگ پانزدهم با سایپا این عنوان را کسب کرده بود. 

یکی از معادلاتی که در هفته پایانی جواب آن مشخص شد، دومین سهمیه ایران در لیگ نخبگان آسیا بود. سپاهان که به واسطه نتایج ضعیفش در هفته‌های اخیر نتوانسته بود حضورش در آسیا را قطعی کند، در هفته پایانی بالاخره مجوز حضور در لیگ قهرمانان را کسب کرد

و بازهم بیرو

علیرضا بیرانوند یکی از جنجالی‌ترین خریدهای این فصل تراکتور بود؛ بازیکنی که هنوز حکم پرونده فسخ غیرقانونی‌اش نیامده و همین مساله اعتراض خیلی از تیم‌ها را به همراه داشته است. جالب اینجا است که بیرو در این فصل اشتباهات زیادی در چارچوب دروازه تراکتور داشت و فصلی رویایی را در این تیم پشت سر نگذاشت اما با 16‌کلین‌شیت در طول فصل توانست دستکش طلایی لیگ برتر را به تبریز ببرد. با این اتفاق نه‌تنها جام قهرمانی به تبریز رفت بلکه تمام جوایز فردی هم به تراکتوری‌ها رسید تا این تیم خاص‌ترین قهرمانی تاریخ لیگ برتر را تجربه کرده باشد. بدون شک عنوان بهترین بازیکن لیگ هم باید به یکی از بازیکنان تراکتور برسد که امسال جای هیچ حرف‌و‌حدیثی را باقی نگذاشتند. 

قهرمان قهرمانان

استقلال در لیگ بیست‌ویکم با هدایت فرهاد مجیدی توانست به حدنصاب 68‌امتیاز برسد که آبی‌پوشان پایتخت در آن فصل، لیگ را با تفاضل 29+ به پایان بردند. در فصل گذشته، پرسپولیس با سرمربیگری اوسمار ویرا در شرایطی قهرمان شد که 68‌امتیاز کسب کرد اما تفاضل گل سرخ‌پوشان پایتخت 27+ بود تا عنوان مقتدرانه‌ترین قهرمان تاریخ لیگ برتر همچنان در اختیار استقلال مجیدی باشد. با این وجود، تراکتور در فصل جاری توانست رکورد استقلال مجیدی را هم بشکند و حالا سرخ‌پوشان تبریزی با کسب 68‌امتیاز و ثبت تفاضل 38+ عنوان برترین قهرمان تاریخ لیگ برتر را از آن خود کردند. 

گل خاص

آسیایی نشدن پرسپولیس باعث شد تا کسی از گل دقایق پایانی یعقوب براجعه بازیکن جوان پرسپولیس خوشحال نشود. این گل اما از نظر تاریخی برای پرسپولیس حائز اهمیت بود. پرسپولیس در این فصل، پیرترین تیم خود را در تاریخ لیگ برتر در اختیار داشت و به نظر می‌رسد، تغییر نسل دغدغه اصلی پرسپولیسی‌ها برای فصل آینده باشد. اسماعیل کارتال در هفته‌های پایانی فصل، کم‌وبیش به جوانانی نظیر یعقوب براجعه، سهیل صحرایی و علیرضا عنایت‌زاده میدان داد و در این میان، یعقوب براجعه از فرصتی که به او داده شد نهایت استفاده را برد و با گلزنی در این بازی با 19‌سال و 113‌روز سن عنوان جوان‌ترین گلزن پرسپولیس در تاریخ لیگ برتر را به خود اختصاص داد. مهرداد اولادی اولین گل خود با پیراهن پرسپولیس را در لیگ چهارم هفته پنجم در حالی ‌که ۱۹‌سال و ۱۵۰‌روز سن داشت، به‌ثمر رساند و با این گل، جوان‌ترین گلزن پرسپولیس در تاریخ لیگ برتر شد. زمانی‌که اولادی این گل را زد، یعقوب براجعه هنوز به دنیا نیامده بود و حالا رکورد اولادی پس از ۲۰ سال شکسته شده است. پس از اولادی، علی علیپور که در لیگ چهاردهم به پرسپولیس آمد، با ۲۰‌سال و ۱۲۴‌روز در جایگاه سوم است. در این فصل باز هم بازیکنان جوانان به فهرست جوان‌ترین گلزنان تاریخ این باشگاه راه یافته بودند. علیرضا عنایت‌زاده با گلزنی در بازی با نساجی، هفتمین گلزن جوان تاریخ باشگاه پرسپولیس در لیگ برتر است.