خسارت صنعت هوانوردی از جنگ ۱۲روزه:
درآمدی که به آسمان رفت و مسافرانی که چشمانتظار بازپرداخت پولشان هستند

پس از جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل که از ۲۳ خرداد آغاز شد و با حملات بیسابقه دو طرف به زیرساختهای نظامی و غیرنظامی همراه بود، ابعاد خسارتهای اقتصادی این درگیری فراتر از حوزه انرژی و مبادلات تجاری گسترش یافت. یکی از مهمترین این تبعات، اختلال در صنعت حملونقل هوایی کشور است؛ چه در بخش بینالمللی با لغو پروازهای عبوری از آسمان ایران و چه در حوزه داخلی با توقف گسترده پروازها و سردرگمی میلیونها مسافر.
به گزارش اقتصاد24، با شروع جنگ ایران و اسرائیل، سازمان هواپیمایی فدرال آمریکا (FAA)، یاتا (IATA) و چند کشور اروپایی هشدار رسمی دادند و پروازها بهسمت جنوب خلیج فارس، آسیای مرکزی و شرق آفریقا مسیر خود را به سمت آسمان ترکیه، ترکمنستان یا عربستان سعودی تغییر دادند. این در حالی است که طبق آمارهای رسمی، روزانه حدود ۹۵۰ پرواز عبوری از آسمان ایران ثبت میشد که درآمد مستقیم هر پرواز بین ۵۰۰ تا ۹۰۰ دلار برای دولت ایران بود.
حال تصور کنید اگر ۱۰۰ درصد پروازها کنسل شود و با میانگین رقم کنسلی یعنی ۷۰۰ دلار فقط محاسبه شود؛ به رقمی حدود ۶۶۵ هزار دلار میرسیم که این رقم در ۲۰ روز به رقمی حدود ۱۴ میلیون دلار خواهد رسید و این در حالی است که پروازها به صورت میانگین حساب شده نه بالاترین رقم برای هر پرواز که حدود ۱۰۰۰ دلار است. همچنین با تداوم وضعیت در تیر ماه نیز برآورد شده که دستکم ۳۰ درصد از پروازهای عبوری هنوز بازنگشتهاند، که زیان را به بیش از ۲۰ میلیون دلار در کمتر از دو ماه میرساند. در کنار زیان مالی مستقیم، کاهش عبور پروازها ضربه مهمی به اعتبار امنیت هوایی ایران وارد کرده که بازیابی آن نیاز به مذاکرات گسترده با آژانسهای بینالمللی، سرمایهگذاری در زیرساختها و تضمینهای امنیتی جدی دارد.
چنانچه که بر اساس دادههای غیررسمی حدود ۱.۲ میلیون بلیت پرواز داخلی و ۲۵۰ هزار بلیت پرواز خارجی لغو یا تعلیق شده است. در همین حال برخی خبرها حکایت از آن دارد که بخشی از شرکتهای هواپیمایی با تاخیر یا قسطی اقدام به بازپرداخت کردهاند، اما طبق گزارشهای مردمی و منابع رسمی گفته میشود که تنها حدود ۵۵ درصد از بازپرداختها انجام شده و بقیه مسافران یا منتظر هستند یا با «کوپن جایگزین سفر» مواجه شدهاند که هنوز عملیاتی نشده است.
در این بین مسئله ضرر مستقیم ایرلاینها میتواند آنان را حتی به مرز ورشکستگی نیز بکشاند چرا که حالا علاوه بر بازپرداخت پول بلیتها، هزینههایی شامل توقف عملیات، نگهداری هواپیما، حفظ پرسنل و کاهش فروش بلیت برای فصل تابستان را نیز پیش رو دارند. در چنین شرایطی برآوردها نشان میدهد مجموع خسارت ایرلاینهای داخلی تاکنون به بیش از ۹۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
در چنین شرایط بحرانی به نظر میرسد ایرلاینها برای عبور از این گردنه بیش از همیشه به کمک دولت نیازمند هستند و به نظر میرسد دستکم فعلا سه پیشنهاد اصلی برای اجرایی شدن و نجات ایرلاینها در دست بررسی است: نخست ارائه بسته حمایتی دولتی به ایرلاینها، مشابه تسهیلات کرونایی (وام کمبهره یا بخشودگی مالیاتی)، دوم تشکیل صندوق اضطراری مشترک با همکاری سازمان هواپیمایی، بانک مرکزی و بیمه مرکزی برای پرداخت بدهی به مسافران و سوم، استفاده از ابزارهای مالی مانند اوراق بدهی کوتاهمدت برای تأمین نقدینگی سریع به شرکتها.
دیدگاه تان را بنویسید