پرستاران شرکتی مدت‌هاست در انتظارند تا با تصویب طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت، بحث تبدیل وضعیت آنها بعد از مدت‌ها انتظار به سرانجام برسد. این پرستاران معتقدند به دلیل اینکه «درمان و بهداشت مردم» یک وظیفه حاکمیتی است، نباید نیروهای این بخش شرکتی و پیمانکاری باشند. با این حال آنها سال‌هاست که طرف حساب شرکت‌های پیمانکاری هستند و مدعی هستند نه تنها امنیت شغلی و امید به آینده ندارند، بلکه از بسیاری از مزایا و پرداخت‌های مزدی پرستاران رسمی محرومند.

این پرستاران، تصویب جزئیات طرح ساماندهی استخدام کارکنان دولت در کمیسیون اجتماعی مجلس و سپس صحن علنی را آخرین امید خود می‌دانند و می‌گویند: امیدواریم جزئیات این طرح که کلیات آن پنجم تیرماه در صحن علنی مجلس به تصویب رسیده، در هفته‌های پیش‌رو مصوب شود و زمینه‌های اجرای آن فراهم شود. یکی از اصول مصوب این طرح، حذف شرکت‌های واسطه و پیمانکاران در نهادهای دولتی است و بنابراین انتظار داریم با اجرایی شدن این طرح، شرکت‌های تامین نیرو در زیرمجموعه‌های وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی از میان برداشته شوند و تمام نیروهای شرکتی مشمول تبدیل وضعیت شوند.

یکی از همین پرستاران که سال‌هاست به صورت شرکتی در یکی از بیمارستان‌های تهران مشغول به کار است، می‌گوید: از طرح‌های بی‌سرانجام و وعده‌های ناکام به ستوه آمده‌ایم. در ماه‌های پایانی سال ۹۹ وعده دادند طرحی توسط نمایندگان مجلس برای تبدیل وضعیت پرستاران شرکتی تدوین شده که در سال ۱۴۰۰ اجرایی می‌شود اما این طرح به سرانجام نرسید. نفهمیدیم چه بر سر آن طرح دو فوریتی آمد که از دستور خارج شد!

وعده‌های بدون پشتوانه نمایندگان مجلس و دولتمردان در سال‌های گذشته تا امروز هیچ دستاوردی برای تبدیل وضعیت ۱۲ تا ۱۵هزار نیروی شرکتی بخش سلامت نداشته و مسئولان در این راه حتی یک گام کوچک برنداشته‌اند

این سخنان اشاره به اتفاقات دی ماه سال 99 دارد. چهاردهم دی ماه سال ۹۹، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: طرح دوفوریتی برای تبدیل وضعیت پرستاران شرکتی و قراردادی تهیه و به هیات رئیسه مجلس ارائه شده است.

فاطمه محمدبیگی افزود: در بودجه ۱۴۰۰ پیش‌بینی برای فوق‌العاده ویژه حقوق پرستاران و نظام سلامت در نظر گرفته شده است. امیدواریم جذب ۳۰هزار نیرو که دولت قول استخدام آنها را داده، عملیاتی شود. در این رابطه رایزنی‌هایی با معاون توسعه منابع انسانی وزارت بهداشت و برنامه‌ریزی داشتیم.

در متن این طرح آمده بود: «امضاکنندگان این طرح با قید دوفوریت تقاضای تبدیل وضعیت پرستاران شرکتی را به قراردادی و پرستاران قراردادی را به صورت پیمانی دارند. شایان ذکر است که منابع اجرای این طرح نیز در بودجه سال ۱۴۰۰ و با همکاری دولت تأمین خواهد شد».

با این حال هرگز مشخص نشد سرنوشت این طرح دوفوریتی که با امضاهای کافی به هیات رئیسه مجلس شورا ارائه شد، به کجا انجامید و آن اعتباری که در بودجه ۱۴۰۰ برای فوق‌العاده ویژه پرستاران و نظام سلامت در نظر گرفته شده بود، کجا صرف شد. در هر حال، نه در سال ۱۴۰۰ و نه در ماه‌های آغازین سال جدید، تبدیل وضعیت شرکتی‌های درمان محقق نشد، هر چند به فاصله یک سال و یک ماه بعد، وعده‌ها باز هم تکرار شدند. ششم بهمن ماه ۱۴۰۰، رئیس کل سازمان نظام پرستاری در جلسه شورای عالی نظام پرستاری گفت: با تصویب نهایی اعتبار ۱۲هزار میلیارد تومانی تبدیل وضعیت نیروهای غیررسمی در مجلس، ۱۲ تا ۱۵هزار نیروی شرکتی از بین مدافعان سلامت فعال در کرونا با اولویت پرستاران، سال آینده تبدیل وضعیت می‌شوند.

رئیس سازمان نظام پرستاری ایران در آن زمان تاکید کرده بود که بیمارستان‌ها و مراکز درمانی کشور با کمبود ۱۰۰هزار نفری پرستارها مواجه هستند و باید هرچه زودتر اقداماتی برای استخدام پرستارهای جدید صورت بگیرد. محمد میرزابیگی همچنین گفته بود که چیزی حدود ۷۰درصد از پست‌های سازمانی وزارت بهداشت هم‌اکنون خالی هستند و در صورت داشتن مجوز استخدامی از سازمان امور استخدامی کشور می‌توان با استخدام نیروهای جدید سازمان نظام پرستاری و تبدیل وضعیت پرستاران این مشکل را حل کرد.

این وعده نیز بدون پشتوانه اجرایی بود و تا امروز که به پایان تیر ماه 1401 نزدیک شده‌ایم، هیچ اقدامی برای تبدیل وضعیت ۱۲ تا ۱۵هزار نیروی شرکتی بخش سلامت صورت نگرفته و حتی یک گام کوچک برنداشته‌اند. در چنین شرایطی «محمد شریفی‌مقدم» دبیرکل خانه پرستار در رابطه با تبدیل وضعیت پرستاران شرکتی، تنها راهکار مثمرثمر را تصویب طرح ساماندهی در مجلس می‌داند؛ طرحی که در صورت تصویب کامل، برای همه نهادهای دولتی بدون استثنا لازم‌الاجراست: «تبدیل وضعیت قراردادهای پرستاران یکی از مطالباتی است که در جامعه پرستاری وجود دارد و قرار است در قالب طرح ساماندهی کارکنان دولت دنبال شود. شرکت‌های واسطه‌ای براساس رانت شکل می‌گیرند و اقدام خاصی هم از سوی این شرکت‌ها صورت نمی‌گیرد و فقط نیروها را به بیمارستان‌ها معرفی می‌کنند. این شرکت‌ها باید حذف شوند چون هیچ کارایی برای نظام درمان و سلامت مردم ندارند».

حالا پرستاران شرکتی سراسر کشور، در کنار نیروهای پیمانکاری نفت و گاز، کارگران ارکان ثالث نهادهای اجرایی و نیروهای شرکتی شهرداری‌ها، چشم به کمیسیون اجتماعی مجلس دوخته‌اند. جزئیات طرح ساماندهی در کمیسیون اجتماعی در دست بررسی است و مدافعان سلامت شرکتی، بی‌صبرانه منتظرند تا فرمان نهایی صادر شود و تمام شرکت‌های پیمانکاری برچیده شوند و تمام کارکنان با خود دولت قرارداد ببندند.