رامتین موثق

در 12 روز جنگ ایران و اسرائیل، بازار سرمایه ایران در تعطیلی به سر برد زیرا تجربه چند سال اخیر ثابت کرده است که با هربار افزایش تنش سیاسی در منطقه، بورس ایران واکنش منفی شدیدی نشان می‌دهد و از همین رو بسیاری از فعالان و کارشناسان بازار سرمایه از تعطیلی بازار در دوران جنگ حمایت کردند و آن را در راستای حفظ منافع سهام‌داران دانستند.

رشد بازار سرمایه پس از یک هفته ریزش پیاپی، نمی‌تواند به مثابه رشد پایدار تلقی شود و نمی‌توان آن را نشانه‌ای از بازگشت بازار به فضای رونق و پرگردش و روند رو به مثبت خود، تلقی کرد. زمانی این رشد معنادار خواهد بود که شاهد بهبود اوضاع سیاسی یا حداقل نشانه‌ای از بهبود اوضاع سیاسی باشیم

اما بلافاصله با بازگشایی بازار پس از آتش‌بس، بازار سرمایه همان واکنش شدید را نشان داد و برای یک هفته پیاپی شاخص کل در حال ریزش بود. اما روز گذشته بعد از تعطیلی‌های تاسوعا و عاشورا، بورس بالاخره رشد کرد. در جریان دادوستدهای روز گذشته بازار سرمایه، بیش از 23 میلیارد و 208 میلیون سهم و حق تقدم به ‌ارزشی بالغ بر 12 هزار و 257 میلیارد تومان در بیش از 483 هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با رشد 19 هزار و 863 واحدی در ارتفاع 2 میلیون و 709 هزار و 506 واحد قرار گرفت.

بسته حمایتی برای تثبیت بازار

بعد از ریزش‌های شدید و متوالی بورس در هفته گذشته، مقامات نسبت به آن واکنش نشان دادند و برخی هم خبر از بسته‌های حمایتی برای بهبود اوضاع بازار دادند. این قضیه زمانی اهمیت پیدا می‌کند که روزهای اول حضور سیدعلی مدنی‌زاده در وزارت اقتصاد است و بسیاری از کارشناسان بازار چشم امید به او و سیاست‌هایش داشتند.

در همین رابطه، روز گذشته مدیرعامل بورس تهران از برگزاری جلسات بورس و ارکان برای حرکت به سمت تثبیت بازار خبر داد. محمود گودرزی از نهایی شدن نسخه‌ جدید بسته‌ تثبیت بازار خبر داد و اظهار داشت: تداوم حمایت مستقیم از سهام، بهبود مدیریت سبدها و صندوق‌ها، استفاده از ابزار مشتقه‌ای مانند اوراق تبعی و اختیار معامله و اصلاح برخی مقررات، بخشی از بسته تثبیت و رونق بازار هستند.

او همچنین اظهار کرد: خوشبختانه نقش‌آفرینی فعالان بازار، ارکان و نهادها و همکاری بازار پول و بازار سرمایه، حرکت بورس به سمت تعادل را پس از جنگ 12 روزه سرعت بخشید که جلوه‌ای از آن را در روزهای پایانی هفته گذشته دیدیم. مدیرعامل بورس تهران تصریح کرد که در دوران جنگ، اولویت اصلی حفاظت از دارایی‌های سهام‌داران بود. در هفته‌ گذشته، نقدشوندگی اولویت داشت و اکنون نوبت ثبات است.

حمید میرمعینی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: اگر قرار باشد که شاهد رونق بازار سرمایه باشیم و بورس به کمک اقتصاد بیاید، به یک فضای آرامش سیاسی نیاز داریم وگرنه به حمایت‌هایی که اتفاق افتاده و ثبات‌های مقطعی، خیلی نمی‌توان به اینکه در آینده هم روند نزولی قطع شود یا تکرار نشود، خوش‌بین بود

به گفته گودرزی، در چهار روز گذشته جلسات سازمان بورس با ارکان، صاحب‌نظران و فعالان بازار، زمینه حرکت به سوی تثبیت تعادل و نقدشوندگی را فراهم آورده است. به عبارت دیگر، با تثبیت تعادل ایجادشده در روزهای آینده، بازار آمادگی ورود به فاز رونق را پیدا می‌کند.

فرصت طلایی بورس فرارسیده است؟

پس از یک هفته سقوط بی‌سابقه، بورس تهران در نخستین روز کاری هفته با رشد شاخص‌ها مواجه شد. تحلیلگران این رشد را به امیدواری نسبت به تداوم آتش‌بس میان ایران و اسرائیل و ورود وزیر اقتصاد جدید مرتبط می‌دانند.

به گزارش اقتصادآنلاین، با وجود مجموعه‌ای از عوامل اقتصادی همچون بسته حمایتی ۶۰ هزار میلیارد تومانی بانک مرکزی و کاهش نسبی صف‌های فروش، مهم‌ترین دلیل بازگشت آرامش به بازار سرمایه را باید در تداوم آتش‌بس میان ایران و اسرائیل جست‌و‌جو کرد. بازار سرمایه معمولاً با دقت و سرعت به تحولات ژئوپلیتیکی واکنش نشان می‌دهد و اکنون که چشم‌انداز درگیری نظامی کاهش یافته، بورس ایران نیز سیگنال مثبت صادر کرده است. اگر این وضعیت پایدار بماند و شوک سیاسی جدیدی به کشور وارد نشود، رشد بازار می‌تواند ادامه‌دار باشد.

همزمان با تحولات سیاسی منطقه‌ای، ورود مدنی‌زاده به وزارت اقتصاد نیز به‌عنوان نقطه امید تازه‌ای در بازار تلقی شده است. مدنی‌زاده به دلیل تخصص علمی و تسلط بر فضای سیاست‌گذاری و چالش‌های اقتصاد ایران، از سوی فعالان بازار به‌عنوان چهره‌ای توانمند برای اصلاح ساختار‌های مالی کشور شناخته می‌شود. مهم‌تر از آن، توانایی او در پاسخ‌گویی به دغدغه‌های سهامداران و تلاش برای شفاف‌سازی اطلاعات می‌تواند سرمایه اجتماعی از دست‌رفته بازار را احیا کند. در چنین شرایطی، با فرض تداوم ثبات سیاسی، زمینه برای رشد منطقی و پایدار بورس فراهم خواهد شد.

یک کارشناس بازار سرمایه: یکی از مهمترین دلایلی که روز گذشته منجر به رشد و سبزپوشی بازار سرمایه شد، حمایت‌هایی بود که از بازار به عمل آمد. همچنین در هفته گذشته همگی نمادها بین ۱۵ تا ۱۸ درصد افت قیمت داشتند اما بسته‌های حمایتی توانست که مقداری اوضاع بازار را بهبود بخشد و بخشی از فشار فروشی را که بر بازار حاکم بود، کنترل کند

بر اساس رفتار سرمایه‌گذاران، می‌توان نتیجه گرفت که بورس ایران فعلاً با چشم‌اندازی نسبتاً مثبت به هفته جدید وارد شده و چنانچه متغیر‌های سیاسی دستخوش تغییر ناگهانی نشوند، احتمال رشد ادامه‌دار در کوتاه‌مدت افزایش خواهد یافت.

حمایت دولت و اخبار مثبت سیاسی بورس را سبزپوش کرد

یک کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، درباره علل مثبت شدن بورس در روز گذشته پس از یک هفته افت پیاپی، اظهار کرد: یکی از مهمترین دلایلی که روز گذشته منجر به رشد و مثبت شدن بازار سرمایه شد، حمایت‌هایی بود که از بازار کردند.

حمید میرمعینی درباره دیگر دلایل رشد بازار افزود: در هفته گذشته همگی نمادها بین ۱۵ تا ۱۸ درصد افت قیمت داشتند و از طرفی هم نسبت به مذاکراتی که احتمالا قرارست در چند روز آینده انجام شود، خوش‌بینی حاصل شده است و فعالان امیدوارند که پنجره‌های دیپلماسی به صورت کامل بسته نشده باشد.

او با اشاره به عوامل رشد بورس پس از یک هفته ریزش، درباره تاثیر بسته‌های حمایتی بر مثبت شدن بازار، توضیح داد: بسته‌های حمایتی توانست که مقداری اوضاع بازار را بهبود بخشد؛ هرچند که خیلی دیر اتفاق افتاد و پس از افت ۱۵ درصدی در هفته گذشته بود اما به هرحال توانست بخشی از آن فشار فروشی را که بر بازار حاکم بود، کنترل کند.

این تحلیلگر بازارهای مالی تصریح کرد: یکی از دلایل مثبت شدن بازار در روز گذشته همین حمایت‌هایی بود که اتفاق افتاد و آن حجم فروشی که در روزهای گذشته به دلیل نگرانی از افت بیشتر اتفاق افتاده بود، کاهش پیدا کرد.

او با عنوان اینکه پس از هر دوره افت شاهد یک رشد خواهیم بود، تاکید کرد: اگر قرار باشد بخواهیم روند رو به رشد و پر رونق پر قدرتی داشته باشیم و سبزپوشی و مثبت شدن بازار معنادار باشد و تداوم پیدا کند، قطعا بایستی با پشتوانه اخبار خوب سیاسی و رفع تحریم‌ها و به تبع آن شکل‌گیری سیاست‌گذاری سیاسی و اقتصادی اصلاحی باشد.

واکنش مثبت در نتیجه امیدواری به اخبار سیاسی

میرمعینی درباره پایدار بودن این رشد در روزهای آتی، بیان داشت: این رشد اصلا نمی‌تواند به مثابه رشد پایدار تلقی شود و نمی‌توان آن را نشانه‌ای از بازگشت بازار به فضای رونق و پرگردش و روند رو به مثبت خود، تلقی کرد.

او ادامه داد: ولی تداوم این رشد و این روند، برای اینکه واقعا یک روند مثبت واقعی باشد، مربوط به مذاکرات و آینده سیاسی است‌ بنابراین صرفا زمانی این رشد معنادار خواهد بود که شاهد بهبود اوضاع سیاسی یا حداقل نشانه‌ای از بهبود اوضاع سیاسی باشیم.

به اعتقاد این کارشناس بورس، بازار سرمایه به دلیل احتمال شروع و مثبت بودن مذاکرات امیدوار شده و واکنش مثبتی نشان داده است. رشد دیروز نیز نشانه همین امر بوده است.

میرمعینی تصریح کرد: تداوم این رشد در بازار سرمایه قطعا به پایداری، ثبات و آرامش سیاسی نیازمند است که باید دید در این چند وقت اخیر، مخصوصا دیدار نتانیاهو و ترامپ و از طرفی مذاکرات بین ایران و نمایندگان ایرانی، به چه سمت‌وسویی می‌رود.

ثبات می‌تواند در بازار رونق ایجاد کند 

این تحلیلگر بازار سرمایه درباره شرایط ایجاد رشد پایدار در بورس، عنوان کرد: اگر روند آینده به سمت ثبات برود می‌تواند رونقی در بازار ایجاد کند.

میرمعینی توضیح داد: رشد پایدار عمدتا به اینکه اوضاع آینده سیاسی کشور و همچنین تنش‌های منطقه‌ای به کجا خواهید رسید، برمی‌گردد. واقعیت اینست تا زمانی که ثبات و آرامش سیاسی را تجربه نکنیم و همینطور دریچه‌هایی به بهبود اوضاع روابط با جامعه بین‌الملل و از همه مهمتر رفع تحریم‌ها باز نشود، بازار سرمایه بازار پررونقی نخواهد بود و نهایتا بتواند افت کمتری تجربه کند.

او خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد که شاهد رونق بازار سرمایه باشیم و بورس به کمک اقتصاد بیاید، به یک فضای آرامش سیاسی نیاز داریم وگرنه به حمایت‌هایی که اتفاق افتاده و ثبات‌های مقطعی، خیلی نمی‌توان به اینکه در آینده هم روند نزولی قطع شود یا تکرار نشود، خوش‌بین بود.