سومین جشنواره ملی نان با حضور ۳۱ استان برگزار میشود
کرمان، میزبان عطر نانهای سرزمین ایران

کرمان از ۲۲ تا ۲۵ مهرماه میزبان برگزاری جشنوارهای است که امسال سومین دوره آن برگزار میشود. «جشنواره ملی نان»، تلاشی است برای پاسداشت میراث ناملموس ایرانی؛ میراثی که در قالب نانهای محلی و آیینی، قرنها در سفره مردمان و آیینهایشان حضور داشته است. از نان ساجی و تافتون گرفته تا کماچ و برنجک و صدها نان دیگر. هر نان روایتگر بخشی از زندگی و باورهای مردم این سرزمین است. این جشنواره میکوشد تا با گردهمآوردن نانوایان و هنرمندان کشور، سنت پخت نانهای بومی را از خطر فراموشی برهاند.
به همین مناسبت نشست خبری سومین دوره این جشنواره دیروز؛ صبح سهشنبه ۱۵ مهرماه با حضور محسن تویسرکانی، شهردار کرمان، جمعی از مسئولان شهری و خبرنگاران در باغ موزه نگارستان تهران برگزار شد. در این نشست، اهداف فرهنگی و اقتصادی جشنواره و برنامههای پیشبینیشده برای میزبانی از ۳۱ استان کشور اعلام شد.
در این نشست، شهردار کرمان ضمن رونمایی از پوستر سومین جشنواره نان گفت: «این رویداد، فرصتی برای همنشینی اقوام ایرانی، معرفی فرهنگ نانهای محلی و پاسداشت میراث ناملموس سرزمین ماست که امسال با حضور ۳۱ استان و حدود ۶۰ شهر از سراسر ایران، در مقیاسی گستردهتر از دو دوره گذشته برگزار میشود».
به گفته تویسرکانی، این جشنواره شامل ۴۰۰ غرفه از نانوایان، هنرمندان صنایعدستی، و فعالان فرهنگی و گردشگری است. او افزود: «سال گذشته بیش از ۱۵۰ هزار نفر از جشنواره بازدید کردند و پیشبینی میشود امسال این رقم به شکل چشمگیری افزایش یابد».
شهردار کرمان از برنامهریزی برای ثبت ملی این جشنواره خبر داد و گفت: «با همکاری وزارت میراث فرهنگی و اتحادیه نانوایان کشور، در حال پیگیری هستیم تا جشنواره ملی نان به عنوان یک رویداد رسمی و دائمی در تقویم فرهنگی ایران ثبت شود».
به گفته برگزارکنندگان، در جشنواره امسال بخشهایی از جمله نمایش آیینی کاشت و داشت و برداشت گندم در اقوام مختلف کشور، پخت نان، موسیقی نواحی، نشستهای علمی و کارگاههای آموزشی در نظر گرفته شده است. همچنین سیاهچادرهایی از اقوام مختلف ایرانی از جمله بلوچ، ترکمن، قشقایی، ایلامی و کرمانشاهی در آن حضور خواهند داشت؛ تنورهای گلی سنتی شهرهای مختلف نیز در این جشنواره فعال خواهد بود تا بازدیدکنندگان از نزدیک با شیوههای سنتی پخت نان آشنا شوند.
تویسرکانی افزود: «در این دوره، تلاش شده است تا نان نه فقط بهعنوان یک خوراک، بلکه بهعنوان یک عنصر تمدنی از آیینهای کاشت و برداشت گندم گرفته تا شیوههای سنتی پخت، از موسیقی نواحی مرتبط با نان تا آموزشهای پدافند غیرعامل برای شرایط بحران مورد توجه قرار گیرد».
به همین منظور در حوزه آموزش نیز در این جشنواره برنامههای ویژهای برای کودکان، نوجوانان و زنان در نظر گرفته شده است؛ از آموزش پخت نان در شرایط اضطراری گرفته تا بازسازی «گُردان نانواهای کرمانی» که یادآور نقش تاریخی زنان کرمانی در پشتیبانی از جبهه جنگ تحمیلی ایران و عراق است.
شهردار کرمان تصریح کرد: «یکی از بخشهای جذاب این دوره، برگزاری جشنواره در مجاورت جنگل دستکاشت کرمان و بزرگترین جنگل مصنوعی کشور با وسعتی بیش از ۲۳۰ هکتار است. پیشبینی میکنیم امسال با توجه به تنوع برنامهها و فضای متفاوت جشنواره، تعداد بازدیدکنندگان از مرز ۲۰۰ هزار نفر فراتر رود».
به گفته شهردار کرمان «جشنواره ملی نان در کرمان تنها یک رویداد آیینی یا نمایشگاهی نیست بلکه بستری برای بازخوانی هویت غذایی ایرانی، بازآفرینی سنتهای فراموششده و بازتعریف نقش نان در سلامت، اقتصاد و فرهنگ عمومی است».
او در پایان ابراز امیدواری کرد که این جشنواره بتواند به عنوان الگویی از همافزایی فرهنگی میان شهرها مطرح و موجب تقویت هویت بومی و تعامل اقوام ایرانی شود.
دیدگاه تان را بنویسید