اتخاذ رویکردی قاطع‌تر در قبال ایران!

به گفته نماینده آمریکا در سازمان ملل، انتظار نمی‌رود سخنرانی ترامپ به بیانیه یا قطعنامه‌ای از شورای امنیت منتج شود بلکه آمریکا تنها خواهان این است که مخالفت خود با ایران را اعلام کند ترامپ به عنوان رئیس جلسه شورای امنیت باید مجموعه‌ای از قوانین و پروتکل‌های مربوطه را رعایت کند. این جلسات معمولا طبق برنامه‌ریزی دقیق قبلی صورت می‌گیرند و نمایندگان کشورها در سازمان ملل به ندرت از چارچوبی که خود را برای آن آماده کرده‌اند خارج می‌شوند

حمیدرضا پیشبهار

آمریکا این ماه مدیر دوره‌ای جلسات شورای امنیت سازمان ملل است و ترامپ قصد دارد از این فرصت استفاده کرده و به زعم خود «در مورد قانون‌شکنی‌های بین‌المللی ایران» سخنانی ایراد کند. نیک هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل با اعلام این خبر اعلام کرد مقامات آمریکایی قصد دارند طی این جلسه با اعمال فشار بر دیگر رهبران جهان آنها را مجبور به اتخاذ رویکردی قاطع‌تر در قبال ایران کنند.

این تصمیم  ترامپ احتمال رویارویی مستقیم روسای جمهور دو کشور را بالا خواهد برد زیرا براساس پروتکل شورای امنیت، حسن روحانی نیز به این جلسه دعوت خواهد شد.

ترامپ در ماه‌های اخیر موضع‌گیری‌های متناقضی علیه ایران داشته است. وی ابتدا با لحنی جنگ‌طلبانه امکان حمله نظامی به ایران را مطرح کرد و پس از آن شاهد اعتراض و بدخلقی متحدان اروپایی خود بود. وی سپس در ماه جولای اعلام کرد که خواهان دیدار «بی‌قید و شرط» با رئیس‌جمهور ایران است. البته روحانی و دیگر مقامات کشور چنین پیشنهادی را رد کردند.

نیکی هیلی اذعان کرد که ترامپ مصمم است تا ایران را مسئول بی‌ثباتی‌های منطقه خاورمیانه اعلام کند. وی در کنفرانس خبری خود اعلام کرد: «این روزها شما به سختی می‌توانید درگیری نظامی را پیدا کنید که ایران در آن نقشی نداشته باشد؛ ما معتقدیم که این کشور برای مدتی طولانی نادیده گرفته شده است و به راحتی هر کار خواسته انجام داده، اکنون زمان آن فرا رسیده است تا ایران مسئولیت فعالیت‌های خود را قبول کرده و در قبال آن پاسخگو باشد»

کار ترامپ در شورای امنیت سخت است زیرا علاوه بر مخالفان معمول سیاست‌های آمریکا این روزها انگلیس و فرانسه نیز از تصمیم ترامپ مبنی بر خروج ناگهانی از برجام و نادیده گرفتن دستاوردهای اوباما به خشم آمده‌اند.

در مقابل غرب ایران را متهم به دخالت در جنگ یمن می‌کند و با حضور نیروهای نظامی ایران در سوریه مخالف است، اما با این وجود هیچ کشوری تصویر پیشنهادی ترامپ از ایران را خریدار نیست و تنها رئیس‌جمهور آمریکا است که ایران را تهدیدی جهانی می‌بیند.

نیک هیلی در ادامه کنفرانس خبری خود گفت: «من متوجه هستم که بعضی از اعضا از مطرح‌شدن این موضوع ناراحت خواهند شد اما شخصا معتقدم که مطرح کردن این موضوعات ناراحت‌کننده در شورای امنیت نتایج خوبی به ارمغان خواهد آورد».

ترامپ به عنوان رئیس جلسه شورای امنیت باید مجموعه‌ای از قوانین و پروتکل‌های مربوطه را رعایت کند. این جلسات معمولا طبق برنامه‌ریزی دقیق قبلی صورت می‌گیرند و نمایندگان کشورها در سازمان ملل به ندرت از چارچوبی که خود را برای آن آماده کرده‌اند خارج می‌شوند. نکته جالب اینجا است که ترامپ طرفدار چنین سازوکارهایی نیست.

نیک هیلی به عنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل ریاست جلسات شورای امنیت در ماه سپتامبر را برعهده خواهد داشت. وی اعلام کرده است که انتظار نمی‌رود سخنرانی ترامپ به بیانیه یا قطعنامه‌ای از شورای امنیت منتج شود بلکه آمریکا تنها خواهان این است که مخالفت خود با ایران را اعلام کند: «ما می‌خواهیم مطمئن شویم که ایران متوجه نظارت جهانیان بر اعمال آنها است» هیلی در نهایت اعلام کرد که آمریکا از پروتکل سازمان ملل تبعیت خواهد کرد و مقامات ایرانی می‌توانند در صورتی که بخواهند در این جلسه شرکت کرده و سخنرانی کنند.

این جلسه بیست و ششم سپتامبر مصادف با چهارم مهرماه و در خلال نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار خواهد شد. هنوز فهرست نهایی شرکت‌کنندگان در این جلسات اعلام نشده است اما انتظار می‌رود که روحانی مانند دوره‌های قبل در مجمع عمومی سخنرانی کند.

سال 2013 و در اولین حضور روحانی به عنوان رئیس‌جمهور ایران در مجمع عمومی سازمان ملل، شایعاتی در مورد احتمال دیدار وی با اوباما مطرح شد اما در نهایت عملا این دو حتی با یکدیگر دست هم ندادند. باید دید حضور روحانی در نشست امسال چه نتایجی به بار خواهد آورد.