مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آب و آبفا گفت: تبادل آب بین بخش‌های مختلف توسعه به‌درستی صورت نگرفته است. عدم نظارت بر این مساله موجب شده آب‌های زیرزمینی با افت سطح مواجه شود و میزان مصرف آب در تمام استان‌ها بیش از ظرفیت تامین باشد.

رئیس کمیسیون کشاورزی و آب اتاق مشهد در خصوص مساله آب مجازی که یکی از مهمترین مسائل در روابط دیپلماتیک است، افزود: از سازمان توسعه تجارت درخواست شده است که میزان مبادله آب مجازی را استخراج کنند.

به گزارش ایسنا، علی شریعتی مقدم در همایش ملی مدیریت آب در شرق کشور با اشاره به اینکه باید با حفظ ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی استان، مصرف آب کشور به نصف کاهش داده شود، یادآور شد: کشور توانایی عمل در این حوزه را دارد، البته فقط باید این برنامه پیگیری شود؛ محصولات کم آب‌بر همچون پسته و زعفران باید با روش‌های آبیاری نوین تولید شده و با  افزایش سطح زیرکشت محصولات مختلف، منابع آبی کاهش نیابد و با ادامه این روند، محصولات بیشتری تولید شود.

ضرورت توجه به سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی 

وی در خصوص اهمیت ارتباط دادن بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی به اقتصاد، تصریح کرد: باید مساله سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی مورد توجه قرار گیرد؛ سهم تسهیلات این بخش بسیار ناچیز است اما برای تغییر و تحول در این بخش علاوه‌بر اقدامات مطلوب در سال‌های اخیر یک نقطه عطف نیاز می‌باشد؛ بر‌این‌اساس ایران امروز هم از نظر کار علمی در دنیا عقب است و هم سرمایه گذاری؛ به‌طوریکه نسبت سرمایه‌گذاری و تسهیلات‌دهی به بخش کشاورزی به برخی بخشها از جمله خدماتی بسیار پایین می‌باشد.

شریعتی‌مقدم عنوان کرد: برای اجرا و عملیاتی شدن برنامه‌ها در کاهش مصرف آب، باید حوزه جغرافیایی مدیریت مشخص باشد و استان‌های خراسان در این حوزه در شرایط حساسی قرار گرفته‌اند.

وی در خصوص مساله آب مجازی که یکی از مهمترین مسائل در روابط دیپلماتیک است، اظهار کرد: این امر به‌عنوان یکی از مهمترین مسائل باید پیگیری شود. در همین راستا، از سازمان توسعه تجارت درخواست می‌شود که میزان مبادله آب مجازی را استخراج کند.

 برای مواجهه‌ با بحران کم‌آبی باید مسیری منطقی طی کرد

مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آب و آبفا با تاکید بر اینکه در خصوص مواجهه‌ با بحران کم‌آبی باید مسیری منطقی طی کرد، گفت: در‌حقیقت اگر مسیر توسعه به‌طور منطقی در کشور دنبال شود به‌تدریج آب مورد استفاده در بخش کشاورزی با توسعه شهرنشینی و صنایع، به این بخش‌ها منتقل می‌شود.

بنفشه زهرایی، افزود: با این حال بخش کشاورزی کشور با روندی که طی کرده، نیاز بیشتری به آب پیدا کرده است. در‌حقیقت تبادل آب بین بخش‌های مختلف توسعه به‌درستی صورت نگرفته است. عدم نظارت بر این مساله موجب شده آب‌های زیرزمینی با افت سطح مواجه شود و میزان مصرف آب در تمام استان‌ها بیش از ظرفیت تامین باشد.

مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهره‌وری آب و آبفا با تاکید بر لزوم تغییر رویکرد مصرف آب، به راهکارهای بهبود این روند اشاره کرد و گفت: یکی از راهکارها افزایش ظرفیت تامین است که می‌تواند تا‌حدی بخشی از نیازها را برآورده سازد ولی پس از افت روند تامین، ضروری است راهکارهایی مانند کاهش تلفات آب، افزایش بهره‌وری آن درکشاورزی، نمک زدایی و... را مد‌نظر قرار داد.

زهرایی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت ارائه و بکارگیری راهکارهای بیشتر جهت تامین آب، به کاهش مصرف منجر نمی‌شود، در‌واقع ایران به کاهش فزاینده ظرفیت تامین رسیده اما همچنان در برنامه‌ریزی‌های بودجه، تصور می‌شود امکان افزایش ظرفیت تامین آب وجود دارد. به‌عنوان نمونه در خراسان رضوی بخشی از منابع آب زیرزمینی از بین رفته و باید برای حل این مساله بهترین بازچرخانی‌ها و افزایش بهره‌وری آب صورت می‌گرفت و نیاز کشاورزی از طریق آب مجازی تامین می‌شد.

مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهره‌وری آب و آبفا تصریح کرد: امروز دولت در نقطه افزایش ظرفیت تامین و کاهش تلفات آب متوقف شده و گویی راهکار دیگری نمی‌داند و فقط می‌تواند برای تبادل آب بین بخش‌ها ساز‌‌و‌کاری ایجاد کند. با این حال باید توجه داشت اصلی‌ترین راهکار برای بهبود این وضعیت همراهی بخش خصوصی است.

وی افزود: اگر بازسازی اقتصادی صورت گیرد، کشور در توسعه محصولات کم آب طلب هم موفق خواهد بود اما راهکارهای کنونی منجر به کاهش مصرف نمی‌شود و این روند تا زمان پایداری میزان مصرف می‌تواند پیش برود.

زهرایی با تاکید بر اینکه نبود ساز‌و‌کار لازم دلیل کند بودن روند سازگاری با کم آبی است، اضافه کرد: سازگاری با کم‌آبی باید با کمک بخش خصوصی اجرایی شود؛ مدیریت‌های مشارکتی که در جهان اتفاق افتاده ظرفیت مناسبی برای درس گرفتن است. به‌همین علت کشور برای سازگاری با کم‌آبی نیازمند هم‌افزایی است؛ از‌اینرو نهاد مصرف آب و آبفا آماده دریافت نظرات بخش خصوصی درباره آیین‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و سایر موارد است تا بداند بخش خصوصی چگونه می‌تواند به سمت سازگاری با کم آبی حرکت کند.