خواسته دیرینه کوتاهقامتان:
داروی وکسزوگو را برای جلوگیری از توقف رشد ما وارد کنید

اخیرا داروی voxzogo توسط سازمان FDA برای بیماران مبتلا به آکندروپلازی تایید شده است و بیماران کوتاه قامت خواستار واردات این نوع داروها به کشور هستند.
به گزارش ایلنا، بیماری آکندروپلازی یا کوتاه قامتی یک نوع اختلال در رشد استخوان است که باعث کوتولگی و اندام نامتناسب میشود. کوتولگی «Dwarfism» در بزرگسالی به عنوان شرایط و اختلال کوتاهی قد تعریف میشود.
در آخرین تجمعی که این بیماران و خانوادههای آنها در سال ۱۴۰۱ برگزار کردند، محبوبه ابراهیم خانی، رئیس هیئت مدیره انجمن کوچولوهای ایران (کوتاه قامتان بلند همت) با اشاره به برگزاری این تجمع اظهار کرده بود: این دارو که برای رشد کودکان آکندورپلازی تازه کشف شده و مورد تأیید قرار گرفته است، در کشورهای دیگر رایگان یا با قیمت ارزانی در اختیار بیماران قرار میگیرد. به همین دلیل ما هم از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو درخواست داریم، بودجهای برای واردات این دارو که برای رشد کودکان آکندروپلازی لازم است مصوب و به واردات این دارو اقدام کنند.
وی افزود: قبلا در ایران داروهای دیگری برای رشد این بیماران مورد استفاده قرار میگرفت که بیمهها نیز تا دو سال این داروها را مورد پوشش خود قرار میدادند، اکنون این پوشش بیمهای برداشته شده و خانوادهها باید با قیمت گرانی آن را برای کودکان خود تهیه کنند.
خطر توقف رشد در کودکان مبتلا به آکندروپلازی
در صورت عدم دسترسی به دارو
وی افزود: وقتی دسترسی به این داروها نباشد، رشد در کودکان دارای این اختلال هم متوقف میشود. دارو باید تا چند سال به صورت مداوم مورد استفاده قرار بگیرد، اما امروز این داروها در دسترس خانوادهها نیست. هزینه دارو و درمان برای این افراد بسیار سنگین بوده و کمتر خانوادهای میتواند این هزینهها را بپردازد.
خانواده یکی از مبتلایان به آکندروپلازی به خبرنگار ایلنا میگوید: دو سال است که به هر سازمانی که توانستم برای وارد کردن داروی وکسزوگو به ایران، نامه زدم و پیگیری کردم. حتی قبل از آن نیز به خارج از کشور ایمیل زدم تا دکتری پیدا کنم و موفق شدم در آمریکا، اسپانیا و آلمان پزشک پیدا کنم. در داخل کشور نیز برای واردات دارو به وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو، معاونت درمان و وزیر مکاتبه کردم تا به نحوی به دارو برای درمان فرزندم دسترسی پیدا کنم، اما متاسفانه هنوز نتیجه نگرفتم.
هر بسته داروی وکسزوگو ۶۲۰۰ یورو قیمت دارد
وی خاطرنشان کرد: این دارو در تمام دنیا، حتی در کشورهای آسیایی نیز استفاده میشود. هر بسته این دارو ۶۲۰۰ یورو قیمت دارد و هر خانوادهای باید تا زمانی که صفحات رشد کودک باز است، از این دارو استفاده کند که حدوداً تا سیزده تا چهارده سالگی ادامه دارد. اما واقعاً هزینه بسیار زیادی دارد. من همچنان تلاش میکنم تا در این بازه زمانی که برای رشد او مهم است، به هر نحوی که شده برای درمان فرزندم به این دارو دسترسی پیدا کنم.
او گفت: با سازمان غذا و دارو، مکاتبهای انجام دادهام. اما سه ماه گذشته و هنوز جوابی نگرفتهام. امیدوارم حداقل با رسانهای شدن موضوع، فشارها و مقاومتها کمتر شود تا شرایط به گونهای پیش برود که این دارو وارد کشور شود.
هزینه بالا و تردید میزان اثربخشی داروی وکسزوگو
مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو در خصوص علت عدم ورادات داروی وکسزوگو به کشور اظهار داشت: باید داروی وکسزوگو وارد فهرست شود و وارد فهرست شدن این دارو الزاما به این معنا نیست که بیمه هزینه این دارو را تقبل کند. بیمهها باید این پول را داشته باشند تا قبول کنند.
وی افزود: مصرف این دارو بیماری را کاملا درمان نمیکند، بلکه تا حدودی به بهبود این بیماری کمک میکند. در حال حاضر این دارو تاییدیههای لازم را از نظر شورای تایید دارو ندارد که وارد فهرست شود. این داروی جدیدی است که باید بیماران و خانوادههای آنها، صبر کنند تا این دارو وارد فهرست شود و مشابه این دارو در داخل تولید شود و تا زمانی که وارد فهرست نشود تولید داخلی نیز صورت نمیگیرد.
به گفته پیرصالحی موضوع هزینه بالا و میزان اثربخشی این دارو است که هنوز مورد قبول شورای تایید دارو قرار نگرفته است.
شورای تایید دارو، بخشی از سازمان غذا و دارو است که وظیفه ارزیابی و تایید داروها را بر عهده دارد. این شورا با بررسی مدارک و مستندات مربوط به داروهای جدید و موجود، از ایمنی، اثربخشی و کیفیت آنها اطمینان حاصل میکند و سپس مجوز ورود به بازار را صادر میکند.
منابع عمومی یا بیمهای ناکافی است
همچنین سازمان غذا و دارو در توضیحات تکمیلی که در این زمینه برای خبرگزاری ایلنا ارسال کرده، آورده است: طبق بررسیهای بعمل آمده در کمیتههای تخصصی امکان قرارگیری داروی وکسزوگو برای بیماران آکندروپلازی در فهرست دارویی ایران وجود ندارد. بر اساس قوانین جاری کشور، تأمین و ورود هر دارو تنها در صورت درج آن در فهرست رسمی داروهای ایران امکانپذیر است. داروی وکسزوگو (Vosoritide) که برای درمان بیماران مبتلا به آکندروپلازی تجویز میشود، خارج از این فهرست قرار دارد و امکان تأمین آن وجود ندارد. این دارو در کمیتههای تخصصی مورد بررسی قرار گرفته، اما به دلیل تأثیر محدود آن (افزایش میانگین حدود ۱.۵ سانتیمتر قد در سال) در برابر هزینه بسیار بالا (روزانه حدود ۱۰۰۰ دلار)، ورود آن به فهرست دارویی کشور تأیید نشده است.
این سازمان افزود: طبیعی است که در سیاستگذاری حوزه سلامت، تصمیمها باید به گونهای اتخاذ شود که ضمن توجه به شرایط بیماران، امکان دسترسی عادلانه و پایدار برای مجموعهای از بیماران فراهم باشد. تاکنون مکاتبات متعددی با نهادهای مسئول در این خصوص انجام شده و بارها تأکید شده که امکان تأمین این دارو از طریق منابع عمومی یا بیمهای وجود ندارد. پرداخت چنین هزینهای خارج از توان بیماران است و تخصیص منابع عمومی نیز بهدلیل محدودیت بودجه سلامت ممکن نیست. این دارو بررسی شده و تأیید نشده است و در نتیجه، ورود آن به فهرست دارویی کشور و تأمین آن از مسیرهای موجود، امکان ندارد.
دیدگاه تان را بنویسید