رئیس مرکز اقلیم سازمان هواشناسی در گفتوگو با «توسعه ایرانی»:
گازهای گلخانهای روزمره؛ از جنگ۱۲ روزه بیشتر است

اگرچه براساس اعلام سازمان حفاظت محیط زیست، گازهای گلخانهای ناشی از انفجارها در جنگ 12 روزه منجر به افزایش ذرات معلق، کربن سیاه و اکسیدهای نیتروژن شده و کیفیت هوا را در چند استان به سطح هشدار رسانده است؛ اما به گفته یک مسئول سازمان هواشناسی عمدهترین دلیل آلودگی هوای تهران در روزهای اخیر ناشی از گرد و خاکی بوده که از کانونهای خارج از ایران و همچنین در مکانهای فعال داخلی به وجود آمده است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی: به طور کلی، منابع گرد و خاکی که به ایران وارد شدهاند، عمدتاً ناشی از مناطق غربی، به ویژه عراق و سوریه، بوده و به ندرت از دیگر مناطق بودهاند. همچنین، گرد و خاکی که از شمال آفریقا و صحرای لیبی و الجزایر به ایران منتقل میشود؛ البته تأثیر کانونهای داخلی نیز قابل انکار نیست، اما نمیتوان درصد مشخصی برای آنها بیان کرد
به گزارش گروه شهرنوشت «توسعه ایرانی»، جنگ 12 روزه میان ایران و اسرائیل، نه تنها یک درگیری نظامی، بلکه به عنوان یک بحران زیستمحیطی نیز شناخته میشود. یکی از تبعات قابل توجه این جنگ، افزایش گازهای گلخانهای و آثار ناشی از آن بر محیط زیست و سلامت عمومی است. در این مدت، حملات هوایی و زمینی منجر به تخریب زیرساختها، آتشسوزیهای گسترده و انتشار آلایندههای مختلف شده است. گازهای گلخانهای مانند دیاکسید کربن، متان و اکسیدهای نیتروژن به طور قابل توجهی در این شرایط افزایش یافتهاند و این موضوع نه تنها بر کیفیت هوا تأثیر میگذارد، بلکه به تشدید تغییرات اقلیمی و بروز مشکلات بهداشتی برای ساکنان مناطق آسیبدیده منجر میشود.
در همین رابطه معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در گزارشی، برآورد اولیهای از تبعات محیط زیستی حملات نظامی ۱۲ روزه به ایران را منتشر کرد، براساس این گزارش، حملات اخیر علاوه بر تلفات انسانی و ویرانیهای زیرساختی، آسیبهای قابل توجهی به محیط زیست کشور وارد کرده است، حملات موشکی به انبارهای نفتی «ری» و «کن» منجر به از بین رفتن حدود ۱۹.۵ میلیون لیتر سوخت شد که در پی آن، ۴۷ هزار تُن گاز گلخانهای و بیش از ۵۷۸ هزار و ۸۲۱ کیلوگرم آلاینده هوا وارد جو تهران شد و کیفیت هوا را بهشدت کاهش داد.
احد وظیفه در گفتوگو با «توسعه ایرانی»: هواپیماهایی که از اسرائیل به سمت ما پرواز کردند با توجه به وزنی که دارند نیازمند سوخت قابلتوجهی بودند؛ اما اگر فرض کنیم که سلاحهای منفجر شده، از جمله موشکها، گلولهها، مواد شیمیایی ممنوعهای نداشته باشند، در مقایسه با گازهای گلخانهای که به طور روزمره در صنعت و براثر سوزاندن گازهای اضافی و گاز ترش از نفت، آزاد میشود؛ میزان ناچیزی است و قابلتوجه نیست
براساس این گزارش، در سایر نقاط کشور نیز خسارات قابل توجهی ثبت شده است، از جمله در شهرستان کنگان، آسیب به پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی موجب سوختن ۵.۵ میلیون مترمکعب گاز و انتشار بیش از ۱۲ هزار تُن گاز گلخانهای و ۴۳۷ هزار کیلوگرم آلاینده در هوا شد، این آلودگیها منجر به افزایش ذرات معلق، کربن سیاه و اکسیدهای نیتروژن شده و کیفیت هوا را در چند استان به سطح هشدار رسانده است.
اما از چهارم تیرماه به دنبال اولین هشدار سازمان هواشناسی درباره ناسالم شدن هوای پایتخت و خودداری از تردد غیرضروری در سطح شهر، در ذهن بسیاری از شهروندان این پرسش ایجاد شد که آیا کاهش کیفیت هوا در تهران به دلیل انتشار این گازها در روزهای جنگ 12 روزه بوده است یا خیر؟
گازهای گلخانهای ناشی از حملات اسرائیل قابلتوجه نیست
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در گفتوگو با «توسعه ایرانی» درباره گزارش سازمان محیط و انتشار گازهای گلخانهای و تاثیر آن در آلودگی روزهای اخیر در تهران گفت: بحث گازهای گلخانهای یک موضوع است و بحث حملاتی که به ما شده است یک موضوع دیگر است.
احد وظیفه ادامه داد: هواپیماهایی که از اسرائیل به سمت ما پرواز کردند با توجه به وزنی که دارند نیازمند سوخت قابلتوجهی بودند؛ اما اگر فرض کنیم که سلاحهای منفجر شده، از جمله موشکها، گلولهها، مواد شیمیایی ممنوعهای نداشته باشند، در مقایسه با گازهای گلخانهای که به طور روزمره در صنعت و براثر سوزاندن گازهای اضافی و گاز ترش از نفت، آزاد میشود؛ میزان ناچیزی است و قابلتوجه نیست.
عمدهترین دلیل آلودگی هوای تهران چیست؟
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی تصریح کرد: کشور ما، یکی از 10 کشور اصلی منتشرکننده گازهای گلخانهای است. بنابراین حملات به تنهایی نمیتواند به عنوان موضوعی جدی در زمینه گازهای گلخانهای مطرح شود. اما خسارتهای انسانی و خسارتهایی که به محیط زیست ما در این زمینه ایجاد شده، از جمله بیش از هزار شهید و چند هزار مجروح، موضوعات اصلی و قابل توجهی هستند که در صورت هرگونه دعوا در مجامع حقوقی باید به آنها پرداخته شود.
وظیفه درباره علل آلودگی هوا در روزهای اخیر در تهران گفت: آلودگیهایی که در این مدت به وجود آمده است، عمدتاً ناشی از گرد و خاکی بوده که از کانونهای خارج از ایران و همچنین در مکانهای فعال داخلی به وجود آمده است. طی هفته گذشته، آلودگی هوای تهران به وضوح افزایش یافت، که این وضعیت از روز جمعه آغاز شده بود. در واقع طی دو هفته گذشته این وضعیت از شمال شرق سوریه تا شمال عراق و سپس به جنوب غرب عراق و خوزستان گسترش یافت و روز جمعه به تهران رسید. بنابراین عمده آلودگی هوا ناشی از این اتفاقات بوده است.
وی ادامه داد: به علاوه، کانونهای گرد و خاک در شرق ایران، به ویژه در سیستان و بلوچستان و بستر دریاچه هامون، مناطقی که در جنوب غرب افغانستان و جنوب شرق ایران و غرب پاکستان هستند به عنوان یکی از منابع اصلی تولید گرد و خاک در منطقه شناخته میشوند و این مناطق از جمله تا شمال هند را نیز دربرمیگیرند.
تاثیرکانونهای داخلی بر افزایش آلودگی هوا قابل انکار نیست
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: تأثیر کانونهای داخلی نیز قابلانکار نیست، اما به طور کمی نمیتوان درصد مشخصی برای آنها بیان کرد. به طور کلی، منابع گرد و خاکی که به ایران وارد شدهاند، عمدتاً ناشی از مناطق غربی، به ویژه عراق و سوریه، بوده و به ندرت از دیگر مناطق به ایران منتقل میشوند. همچنین، گرد و خاکی که از شمال آفریقا و صحرای لیبی و الجزایر به ایران منتقل میشود.
وی ادامه داد: کانونهای داخلی تحت تأثیر جریانهای جوی است در واقع سیستم جوی بر انتقال گرد و خاک از کانونهای داخلی موثر است اگر جبههای از ایران گذر کند، چون ما کانون مستعد گرد و خاک داریم باد حاصل از عبور این جبهه، گرد و خاک را بلند میکند و به سایر نقاط کشور میرود. به طور مثال اگر جریان غربی داشته باشیم کانون صالحیه بیشترین گرد و غبار را برای تهران و کرج دارد یا اگر به طور مثال جریانهای شرقی داشته باشیم دریاچه نمک بیشترین اثر را در قم، ساوه و تهران دارد البته در فصل تابستان، این جریانها به ویژه در فلات ایران از جمله تهران معمولاً قوی نیستند و به همین دلیل، گرد و خاک ناشی از انتقال از عراق و سوریه تأثیر بیشتری دارد.
دیدگاه تان را بنویسید