تفاهم اسلام‌آباد وارد بحران شده است

سخنگوی وزارت خارجه ایران با بیان اینکه تفاهم اسلام‌آباد از سوی آمریکا نقض شده گفت: تردیدی نیست که این تفاهم وارد مرحله بحرانی شده است.

اسماعیل بقایی روز دوشنبه در نشست خبری با رسانه‌های داخلی و خارجی به تشریح آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی در ارتباط با ایران پرداخت.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه هفته گذشته، هفته مهمی برای ایران و منطقه بود و با تجلیل از حضور باشکوه مردم در مراسم وداع و تشیبع رهبر شهید انقلاب گفت: دنیا در این روز‌ها عظمت ملت ایران را مشاهده کرد.

وی با اشاره به حضور باشکوه مردم عراق در مراسم تشییع رهبر شهید انقلاب در شهر‌های نجف و کربلا و تجلیل از این حضور اظهار کرد: ۱۷ تیر روز برادری و همدلی دو ملت ایران و عراق بود و فضای ایران و منطقه عطرآگین از این مراسم بود. دشمنان تلاش کردند که نور را خاموش کنند، اما در مراسم وداع و تشییع رهبر شهید انقلاب شاهد خروشان نوری از دل میلیون‌ها نفر بودیم.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با مطالبه مردم در مورد خونخواهی رهبر شهید انقلاب و انتقام از عاملان شهادت ایشان و دیگر شهروندان ایرانی که در دو جنگ تحمیلی اخیر به شهادت رسیدند و نقش وزارت خارجه در پیگیری این مطالبه گفت: پیگیری عدالت در ارتباط با جنایات شنیعی که انجام شده یک اصل است و مشمول زمان نمی‌شود. مقابله با بی‌کیفرمانی و مصونیت جنایتکاران یک اصل پذیرفته شده در حقوق بین‌الملل است.

بقایی با تاکید بر پیگیری اجرای عدالت و خونخواهی در ارتباط با شهادت رهبر شهید انقلاب و تک تک ایرانیانی که در جریان این جنگ به شهادت رسیدند، تصریح کرد: این یک اصل جدی و مطالبه همگانی است. حاکمیت و حکومت وظیفه روشنی در این ارتباط دارد و وزارت خارجه نیز بخشی از این روند است. ما در سطح بین‌المللی از تمام ابزار‌ها و فرصت‌های حقوقی و بین‌المللی خود برای مستندسازی این جنایت‌ها و پیگیری اجرای عدالت استفاده خواهیم کرد.

وی تاکید کرد: در سطح داخلی هم کار‌های مهمی باید انجام دهیم، قوه قضاییه به عنوان مسئول اجرای پیگیری عدالت، مسئولیت خود را با جدیت پیگیری می‌کند و اقامه دعوا از سوی تک تک عزیزانی که در طول این دو جنگ تحمیلی شهید شدند، آسیب دیدند و یا دارایی‌های آنها آسیب دیده است یک بخش اساسی از این فرایند برای اجرای عدالت است.

عبور ایمن کشتی‌ها از تنگه هرمز  در گفت‌و‌گو با طرف عمانی محقق نشد

بقایی درباره ادعا‌های مقامات آمریکایی از جمله ترامپ مبنی بر اینکه «ایرانی‌ها در عمان با همه چیز موافقت کردند و بعد به کشتی‌ها حمله کردند»، گفت: دروغگویی بخشی از الگوی رفتاری هیات حاکمه آمریکا شده و به آن اعتیاد پیدا کردند. مذاکرت روز شنبه در مسقط صرفا بر تنگه هرمز در چارچوب بند ۵ یادداشت تفاهم متمرکز بود. ما تلاش کردیم با مشورت عمان به سازوکاری دست یابیم که عبور ایمن کشتی‌ها از تنگه هرمز را فراهم کنیم، اما متاسفیم که با فشار‌های پیدا و پنهان آمریکا بر عمان، این امر محقق نشد.

وی افزود: ما در مسقط نه قرار بود راجع به مسئله دیگری صحبت کنیم و نه صحبتی شد، بنابراین این مواردی که مطرح شده، مطلقا واقعیت ندارد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در خصوص بیانیه اخیر سه کشور اروپایی علیه ایران گفت: بیانیه سه کشور اروپایی مطلقاً هیچ وجاهتی ندارد. کشور‌های اروپایی اصرار دارند واقعیت‌ها را وارونه جلوه دهند. واقعیت این است که همه آنچه امروز منطقه و جهان با آن مواجه هستند و از آن آسیب می‌بینند، ناشی از اقدام تجاوزکارانه آمریکا و رژیم صهیونیستی در اسفند سال گذشته و تداوم همان رویکرد در منطقه است. کشور‌های اروپایی می‌توانستند و همچنان می‌توانند نقش سازنده و مسئولانه‌ای در قبال تحولات منطقه ایفا کنند، اما ظاهراً به دلیل عادت به تبعیت از آمریکا، چنین اراده‌ای ندارند.

وی افزود: به نظر می‌رسد همچنان باید شاهد صدور این‌گونه بیانیه‌های تکراری و یک‌جانبه باشیم. این بیانیه‌ها نه کمکی به حل‌وفصل موضوع خواهد کرد و نه به ارتقای جایگاه اروپا.

معاون کنسولی وزارت خارجه  به افغانستان سفر می‌کند

سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره روابط کنسولی ایران و افغانستان اعلام کرد: آقای جلال‌زاده معاون کنسولی وزیر خارجه سفری به افغانستان خواهد داشت و در این سفر در ارتباط با همکاری‌های دو کشور در حوزه کنسولی و مردم با مردم رایزنی و گفت‌و‌گو خواهد شد.

بقایی با اشاره به مرز‌های طولانی مشترک ایران و افغانستان و حضور تعداد زیادی از پناهندگان افغانستانی در ایران در ارتباط با موضوع شناسایی طالبان از سوی ایران نیز گفت: از ابتدا نیز بنا بود که همکاری‌های دو کشور در حوزه‌هایی که لازم و ضروری است را به موضوع شناسایی (طالبان) گره نزنیم. همانطور که پیش از این اعلام کردیم، موضوع شناسایی یک فرایند حقوقی و سیاسی است و هر موقع که به جمع‌بندی برسیم در ارتباط با آن اعلام نظر می‌کنیم و همکاریی‌های دو کشور در حوزه‌های لازم و ضروری معطل این موضوع نمی‌ماند.

سخنگوی تیم مذاکره‌کننده همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه ایران در پاسخ به تحولات اخیر منطقه و حملات آمریکا به جنوب ایران به تعدادی از کشور‌های منطقه خلیج فارس حمله کرده ولی به نظر می‌رسد دو کشور امارات و عربستان از این موضوع استثنا بوده‌اند، خطاب خبرنگار پرسش‌کننده گفت: ما به هیچ کشوری در منطقه حمله نکردیم و نمی‌کنیم و باید در استفاده از واژه‌ها دقیق باشیم.

وی ادامه داد: ضربات دفاعی ایران صرفاً علیه پایگاه‌ها، امکانات و مواضعی بوده که توسط آمریکا برای حمله به ایران استفاده شده است. ما بار‌ها از کشور‌های منطقه خواسته‌ایم که بر اساس تعهداتشان در چارچوب حقوق بین‌الملل، اجازه ندهند که آمریکا و رژیم صهیونیستی از خاک‌شان علیه منافع ما استفاده کنند و آنها باید به وظیفه خود در این چهارچوب عمل کنند.

در دفاع از خودمان تردید نمی‌کنیم

بقایی خاطرنشان کرد: ما در دفاع از خودمان تردید نمی‌کنیم و هر بخشی از هر کشوری برای تعرض به ایران مورد استفاده قرار بگیرد، قاعدتاً مشمول اقدامات دفاعی ایران خواهد بود. اینکه ما چه زمانی و با چه کیفیتی از خودمان دفاع کنیم و چگونه عمل کنیم، تصمیمی است که توسط نیرو‌های مقتدر مسلح کشور با توجه به منافع کشور اتخاذ می‌شود.

مقایسه وزیر خارجه ترکیه ناصواب است

وی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات وزیر امور خارجه ترکیه که در مصاحبه‌ای گفته است «اقدامات دفاعی ایران را با اقدامات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی در منطقه مقایسه کرد و گفته ایران مدت‌هاست مدعی است که حضور نیرو‌های نیابتی‌اش در کشور‌های دیگر بخشی از سیاست امنیتی پیش‌دستانه این کشور بوده است؛ همان‌طور که اسرائیل نیز به بهانه تأمین امنیت، بخش‌هایی از مناطق را در اشغال خود نگه داشته است»، گفت: حیرت‌آور است از فردی مانند آقای هاکان فیدان که چنین مقایسه ناصوابی را انجام دهد. کشوری که خود بار‌ها در معرض تهدید و ارعاب رژیم صهیونیستی قرار داشته، به‌خوبی می‌داند که این رژیم ماهیتی توسعه‌طلب دارد و به دنبال آسیب زدن به امنیت کل منطقه از جمله ترکیه است.

بقایی افزود: برای ما این پرسش وجود دارد و انتظار داریم دوستان ترکیه‌ای ما در این زمینه توضیح دهند که چگونه به چنین مقایسه عجیب و غریبی رسیده‌اند.

 

اجازه نخواهیم داد تنگه هرمز به محلی برای تهدید امنیت ملی ایران تبدیل شود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: در رابطه با تنگه هرمز، موضع ما خیلی شفاف بیان شده و تکالیف ما روشن است. ما تأکید کرده‌ایم که اجازه نخواهیم داد تنگه هرمز به محلی برای تهدید امنیت ملی ایران تبدیل شود. در عین حال، صادقانه و مسئولانه برای تأمین امنیت و ایمنی کشتیرانی در این مسیر تلاش کرده‌ایم.

بقایی با بیان اینکه «طرفی که دائماً در این مسیر کارشکنی کرده، آمریکاست»، گفت: ادعایی که درباره اسکورت کشتی‌های تجاری مطرح می‌کنند، خود مؤید اصرار آمریکا بر تداوم ناامنی در منطقه است. چنین رفتار‌هایی قطعاً باعث ایجاد اطمینان در کشتیرانی بین‌المللی نخواهد شد و صرفاً به وضعیت ناامنی موجود دامن خواهد زد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال راشا تودی مبنی بر اینکه آمریکایی‌ها تصاویر ماهواره‌ای منتشر کردند که نشان می‌دهد ایران در حال بازسازی اماکن هسته‌ای خود است؟ گفت: من این تصاویر را ندیدم و نمی‌توانم در مورد آن اظهار نظر کنم.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر این خبرنگار مبنی بر اینکه آمریکایی‌ها مدعی هستند که ایران درخواست مذاکره کرده است ولی شما اعلام کردید که درخواستی از سوی ایران مطرح نشده است، گفت: بار‌ها در این مدت اثبات شده است که طرفی که صادقانه مواضع را بیان می‌کند طرف آمریکایی نیست. مطالبی که به عنوان درخواست ایران برای مذاکره مطرح می‌شود، بخشی از بازی روانی طرف مقابل است، ما روی کار خودمان متمرکز هستیم و قرار نیست که حواس‌مان به سمت بازی تبلیغاتی دیگران برود، در عین حال که به صورت دقیق ابن مواضع را رصد می‌کنیم و در صورت لزوم موضع‌گیری می‌کنیم.

سفر وزیر خارجه روسیه به تهران در حال برنامه‌ریزی است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر سفر لاوروف به تهران خاطرنشان کرد: این سفر در حال برنامه‌ریزی است و هر زمان که تاریخ و زمان آن مشخص شد، آن را اعلام می‌کنیم.

اجازه دسترسی به سایت‌های آسیب‌دیده هسته‌ای را نمی‌دهیم

بقایی در پاسخ به این سوال که ایران با درخواست آژانس برای دسترسی به سایت‌های آسیب دیده هسته‌ای موافقت می‌کند؟ گفت: خیر.

بقایی همچنین در پاسخ به سوالی درباره مسائل داخلی آمریکا و ارتباط آن با عرصه سیاست خارجی این کشور از جمله موضوع ایران گفت: ما باید بر منافع و مصالح و راهبرد خودمان در هر تعاملی با طرف مقابل متمرکز باشیم. ما هم تحولات داخلی آمریکا را رصد می‌کنیم و زیاد شنیده‌ایم که آمریکا در ۲ سال گذشته دچار نوعی بی‌دولتی بوده و اشخاص بر اساس منافع خودشان درباره موضوعات سیاست خارجی تصمیم گرفتند و در خیلی از موارد به خاطر تعارض منافع، شاهد نوعی سردرگمی بسیار مخرب در اعلام‌نظر‌های آمریکا هستیم.

وی گفت: این نوسان‌گویی‌ها و تناقض‌گویی‌ها نشانه آن است که این تعارضات داخلی، خودش را بر عرصه سیاست خارجی این کشور تحمیل می‌کند.