وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد: روز پنجشنبه در ژنو با طرف آمریکایی دیدار می‌کنیم.

به گزارش ایرنا، «سید عباس عراقچی» روز یکشنبه به وقت محلی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی سی بی اس نیوز گفت که انتظار دارد روز پنجشنبه در ژنو با استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا مذاکراتی داشته باشد.

مجری از عراقچی سوال کرد:  شما روز جمعه گفتید که ظرف دو تا سه روز پیش‌نویس پیشنهادی ارائه خواهید داد. آیا تأیید رهبر معظم را برای آن پیشنهاد گرفته‌اید؟ و اگر چنین است، چه زمانی آن را به فرستاده، استیو ویتکاف، ارائه خواهید کرد؟ وزیر خارجه ایران پاسخ داد: ما هنوز در حال کار روی آن هستیم و تلاش می‌کنیم آن را به‌گونه‌ای تنظیم کنیم که شامل عناصری باشد که بتواند نگرانی‌ها و منافع هر دو طرف را در نظر بگیرد.

عراقچی افزود: روی این عناصر کار می‌کنیم و معتقدم وقتی احتمالاً این پنجشنبه دوباره در ژنو دیدار کنیم، بتوانیم روی آن عناصر کار کرده، متن خوبی آماده کنیم و به یک توافق سریع برسیم. این برداشت من است. آن را کاملاً ممکن می‌دانم.

وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این سوال که آیا فکر می کنید رئیس جمهور ترامپ قصد دارد به ایران حمله کند یا از این تهدید به‌عنوان اهرم فشار استفاده می‌کند؟ گفت: من نمی‌توانم در این زمینه قضاوت کنم، اما این واقعیت وجود دارد که اگر بخواهند برای برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران راه‌حلی پیدا کنند، تنها راه آن دیپلماسی است.

عراقچی تاکید کرد: ما این (دیپلماسی) را در گذشته ثابت کرده‌ایم و معتقدم هنوز هم فرصت خوبی برای رسیدن به یک راه‌حل دیپلماتیک وجود دارد؛ راه‌حلی که بر پایه یک بازی برد-برد باشد و در دسترس ما قرار دارد.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: بنابراین، نیازی به هیچ‌گونه افزایش توان نظامی نیست و تقویت نظامی نمی‌تواند کمکی بکند و نمی‌تواند ما را تحت فشار قرار دهد. عراقچی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دیدار با استیو ویتکاف را برای پنجشنبه در ژنو تایید می‌کنید، اما رهبری شما هنوز این پیشنهاد را تأیید نکرده است، گفت: اینها این دو موضوع جداگانه هستند.

وی افزود: ما به مذاکرات خود ادامه می‌دهیم و همزمان روی عناصر یک توافق و پیش‌نویس متن نیز کار می‌کنیم. بنابراین، امیدوارم وقتی به آنجا برسیم، آماده گفتگو و مذاکره بر اساس آن پیش‌نویس‌ها باشیم.

توافقی بهتر از برجام امکان پذیر است

وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوال دیگر مجری شبکه تلویزیونی سی بی اس آمریکا که از او پرسید: در دولت اوباما به مذاکره درباره توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ کمک کردید. این توافق با ترامپ چه تفاوتی با آن توافق خواهد داشت؟ گفت: 10 سال گذشته و شرایط جدیدی به وجود آمده است. برنامه هسته‌ای ما از نظر فناوری پیشرفت کرده و نسبت به آن زمان بسیار پیشرفته‌تر شده است.

عراقچی در عین حال تصریح کرد: همچنین تحریم‌ها و فشارها بیشتر شده‌اند. بنابراین معتقد هستم که توافقی بهتر از برجام یا توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ امکان‌پذیر است و می‌تواند عناصری داشته باشد که بسیار بهتر از توافق قبلی باشد.

در این هنگام مجری از عراقچی پرسید که مثلا چه عناصری؟ او در پاسخ گفت: همانطور که گفتید، من تجربه آن توافق را دارم و در مذاکره آن نقش داشتم. وارد جزئیات بسیار زیادی شدیم، اما فکر می ‌کنم اکنون نیازی به آن همه جزئیات نیست.

وزیر امور خارجه ایران افزود: می‌توانیم بر سر اصول و مسائل اساسی به توافق برسیم و اطمینان پیدا کنیم برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است و برای همیشه صلح‌آمیز خواهد ماند؛ و در عین حال تحریم‌های بیشتری نیز برداشته شود.

وی در پاسخ به سوال مجری که مدعی شد درباره ماهیت برنامه هسته‌ای ایران تردیدهایی وجود دارد و خواسته «بسیاری از سناتورهای آمریکایی از رئیس‌جمهور آمریکا برچیدن برنامه هسته‌ای ایران» است گفت: «اول از همه، غنی‌سازی حق ماست. ما عضو پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای هستیم و کاملاً حق داریم از انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز، از جمله غنی‌سازی، بهره‌مند شویم. اینکه چگونه از این حق استفاده کنیم، موضوعی است که صرفاً به خود ما مربوط می‌شود.»

عراقچی افزود: «غنی‌سازی بخش حساسی از مذاکرات جاری است. تیم آمریکایی موضع ما را می‌داند و ما نیز موضع آن‌ها را می‌دانیم و نگرانی‌های خود را با یکدیگر در میان گذاشته‌ایم. فکر می‌کنم راه‌حلی قابل دستیابی است، اما قرار نیست از طریق رسانه‌ها مذاکره کنم.»

وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره اینکه «آیا با توجه به تهدیدات ترامپ علیه ایران و خطوط قرمز او درمورد ایران، خواسته ایران برای غنی‌سازی اورانیوم، ارزشش را دارد یا خیر؟» تأکید کرد: «ایران به‌عنوان یک کشور مستقل، کاملاً حق دارد، به تنهایی برای خود تصمیم بگیرد. این فناوری را خودمان و توسط دانشمندان‌مان توسعه داده‌ایم و برای ما بسیار ارزشمند است، زیرا هزینه سنگینی برای آن پرداخت کرده‌ایم.»

او افزود: «دست‌کم ۲۰ سال تحت تحریم بوده‌ایم، دانشمندان‌مان را از دست داده‌ایم و حتی به‌خاطر آن وارد جنگ شده‌ایم. بنابراین این موضوع اکنون مسئله عزت و غرور ملی ایرانیان است و ما آن را کنار نخواهیم گذاشت.»