اواخر هفته گذشته، تعدادی از معلمان خرید خدمات یزد در اعتراض به معوقات مزدی چندماهه، مشکلات مربوط به بیمه اجتماعی و نداشتن قرارداد مشخص کاری تجمع کردند.

به گزارش ایلنا، آموزش و پرورش از سال‌ها قبل برای حل مشکل کمبود نیروی معلم رسمی، به خصوص در مناطق دورافتاده، معلمانی تحت عناوین مختلف برون‌سپار، خرید خدمات، نهضت سوادآموزی، سرباز معلم و... جذب کرده است. این معلمان مشکل کمبود معلم را تا حدودی حل می‌کردند و چون به صورت مستقیم از آموزش و پرورش حقوق دریافت نمی‌کردند، بار مالی چندانی نیز بر آن تحمیل نمی‌کردند. در واقع آموزش و پرورش با یک تیر دو نشان می‌زد؛ هم مشکل کمبود نیرو را حل می‌کرد و هم با به‌کارگیری این معلمان، در هزینه‌های خود صرفه‌جویی می‌کرد.

وعده‌هایی که مسئولان به این معلمان غیررسمی می‌دهند آنها را امیدوار کرده که به معلمی در این شرایط ادامه بدهند، بلکه روزی این وعده‌ها محقق شود و آنها نیروی مستقیم آموزش و پرورش بشوند

آن‌طور که این معلمان می‌گویند، گاهی حتی برای کار در مناطق دورافتاده از جیب خود خرج کرده‌اند و حقوقی که دریافت کرده‌اند حتی نتوانسته خرج رفت و آمد آنها را تأمین کند. تأسف‌بارتر اینکه آنها حتی گاهی همین حقوق ناچیز را هم یا اصلا یا با تاخیر چند ماهه دریافت کرده‌اند. بیمه این معلمان هم به سختی رد می‌شود و سابقه بیمه بسیاری از آنها با وجود سابقه کار بالا، گاهی حتی به سختی به یک تا دو سال می‌رسد.

امیدوار به وعده‌های رنگارنگ استخدامی

با وجود تمام این مشکلات چرا این معلمان همچنان به همکاری با آموزش و پرورش ادامه می‌دهند؟ «کوروش شریعتی» به نمایندگی از این معلمان در پاسخ به این سوال می‌گوید: اگر بحث علاقه به معلمی را کنار بگذاریم، این معلمان معمولا جوانان تحصیل‌کرده‌ای هستند که به امید یافتن شغلی ثابت پا به آموزش و پرورش گذاشته‌اند و متأسفانه تحت بدترین شرایط و با حقوقی که حتی نمی‌توان آن را بخور و نمیر دانست، کار می‌کنند. وعده‌هایی که مسئولان به این معلمان غیررسمی می‌دهند آنها را امیدوار کرده که به معلمی در این شرایط ادامه بدهند، بلکه روزی این وعده‌ها محقق شود و آنها نیروی مستقیم آموزش و پرورش بشوند.

شریعتی به یکی از مهم‌ترین طرح‌های تبدیل وضعیت این معلمان اشاره می‌کند و می‌گوید: بارها مطرح شده که تکلیف این معلمان مانند بسیاری از نیروهای دیگر دولتی، در طرح ساماندهی کارکنان دولت مشخص خواهد شد و مسأله تبدیل وضعیت آنها به سرانجام خواهد رسید. مسأله این است که نه طرح ساماندهی بعد از گذشت چند سال به نتیجه رسیده و نه اخباری که از جزئیات این طرح به گوش می‌رسد، نشان از حل شدن مسأله این معلمان در این طرح دارد.

 چیزی که مشخص است این است که مسأله تبدیل وضعیت معلمان دائم به مجلس و وزارت آموزش و پرورش ارجاع داده می‌شود و به نظر می‌رسد اراده محکمی برای حل مشکل این معلمان وجود ندارد

وی ادامه می‌دهد: در طرح ساماندهی به معلمان خرید خدمات و نهضت سوادآموزی اشاره شده و در مورد باقی معلمانی که تحت عناوینی دیگر در آموزش و پرورش به کار گرفته شده‌اند، صحبتی نشده است. ضمن اینکه با توجه به قید و شرط‌هایی که در طرح وجود دارد، همین دو گروهی هم که در طرح ساماندهی به آنها اشاره شده با مشکل مواجه خواهند شد.

طرح ساماندهی هم کمکی به معلمان نخواهد کرد

این نماینده صنفی توضیح داد: در طرح ساماندهی اشاره شده که افراد باید ۵ سال سابقه بیمه داشته باشند، در غیر این صورت باید آزمون بدهند. این در حالی است که بسیاری از معلمانی که در قالب طرح‌های خرید خدمات و نهضت سوادآموزی تدریس کرده‌اند با وجود سابقه کار بالا، کمتر از ۵ سال سابقه بیمه دارند.

شریعتی می‌گوید: با این اوصاف برای این معلمان باید طرح جداگانه در مجلس به تصویب برسد. البته طرح‌های مختلفی در این خصوص در مجلس بارها مطرح شده اما هنوز نتیجه‌ای دربرنداشته است. با توجه به اینکه کار مجلس یازدهم اسفندماه به پایان می‌رسد، نمی‌توان امید چندانی به حل مسأله تبدیل وضعیت معلمان در این مجلس داشت.

معلمان بین آموزش و پرورش و مجلس، پاسکاری می‌شوند

وی می‌گوید: هفته گذشته در حاشیه جلسه کمیسیون آموزش با وزارت آموزش و پرورش در مجلس، درخصوص تبدیل وضعیت این معلمان با آقای منادی صحبتی داشتم و وی ما را به آقای صحرایی ارجاع داد. آقای صحرایی هم می‌گوید در ابتدا باید قانونی در مجلس مصوب شود و بعد ما آن را اجرا کنیم. چیزی که مشخص است این است که مسأله تبدیل وضعیت معلمان دائم به مجلس و وزارت آموزش و پرورش ارجاع داده می‌شود و به نظر می‌رسد اراده محکمی برای حل مشکل این معلمان وجود ندارد.

شریعتی می‌گوید: بارها مسئولان مسأله سواد را پیش کشانده‌اند و گفته‌اند آموزش و پرورش نمی‌تواند هر کس را به راحتی رسمی کند. پاسخ ما به این مسئولان این است که اگر از سطح سواد این معلمان مطمئن نبودید، چرا سال‌ها از آنها برای تدریس بهره گرفتید؟ ضمن اینکه بسیاری از این معلم‌ها تحصیلات دانشگاهی دارند و بسیاری از آنها دوره‌های مختلف ضمن تدریس دیده‌اند.