در حالی که ارمنستان سعی دارد تا به لحاظ سیاسی از مسکو فاصله گرفته و به غرب نزدیک شود باید گفت که از نظر اقتصادی این کشور به شدت به مسکو وابسته است. تجارت ارمنستان با روسیه در سال ۲۰۲۲ به دلیل تحریم های غرب علیه روسیه تقریباً دو برابر شد این مساله گرچه به اقتصاد ارمنستان کمک فراوانی کرده است اما در جای خود ارمنستان را در برابر روسیه آسیب پذیر کرده است.

رسول سلیمی در خبرآنلاین نوشت: پاشینیان در مصاحبه‌ای با فرانسه ۲۴ ادعا کرده بود که در پاییز سال گذشته، مقامات روسی خواستار سرنگونی مقامات دولتی ارمنستان شدند.

در مقابل، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در یک جلسه گفت که اظهارات نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان در مورد روسیه که ظاهرا خواستار کودتا در جمهوری است، کاملا بی اساس است. این دیپلمات خطاب به یک خبرنگار گفت: «نارضایتی نخست وزیر ارمنستان که شما به ان اشاره کردید کاملا بی اساس است.» 

او افزود: «مقامات روسی هرگز حتی یک بار هم اجازه نداده‌اند که خواستار سرنگونی مقامات قانونی منتخب در هر جایی شوند.» این دیپلمات گفت که طرف روسی از همان رویکرد استفاده می کند «هم در رابطه با مقامات فعلی در ایروان و هم در مورد مقامات قبلی در ایروان و به طور کلی در رابطه با هر کشور مستقل.» یک سوال منطقی مطرح می شود - کسانی که اکنون در ایروان در قدرت هستند، ایا همان منطق را در رابطه با کشورهای دیگر یا روند سیاسی داخلی خود دنبال می کنند؟ به نظر من ایده خوبی است که در مورد این موضوع بحث کنیم، همه ما تاریخ اخیر را به یاد می اوریم، چیزی که چند سال پیش اتفاق افتاد.

ما متاسفیم که رهبری ارمنستان تصمیمی اگاهانه اتخاذ کرده است تا به طور پیوسته خط بدتر شدن روابط با فدراسیون روسیه را دنبال کند و روسیه را به خاطر هر اتفاقی که برای قره باغ کوهستانی افتاده است، سرزنش کند. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، امروز، ۲ مارس در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از مجمع دیپلماتیک در انتالیا اعلام کرد.

بی اعتمادی ارمنستان به روسیه از آنجا شدت گرفت که روسیه به اوکراین حمله کرد تا سیاست داخلی این کشور را تابع خود کند. پیش تر، نخست وزیر ارمنستان در مصاحبه اختصاصی با روزنامه «پولیتیکو» اعلام کرد که به دلیل درگیری نظامی در اوکراین، ایروان دیگر نمی تواند به مسکو به عنوان ضامن امنیت اعتماد داشته باشد. نخست وزیر ارمنستان با تاکید بر اینکه روسیه به دلیل درگیری نظامی با اوکراین نمی‌تواند ضامن امنیتی قابل اعتمادی برای این کشور باشد، گفت: نیروهای حافظ صلح روسی در انجام وظایف خود در منطقه قره باغ شکست خورده‌اند.

به گفته وی، استراتژی ارمنستان اکنون باید این باشد که «در این شرایط تلاش کنیم تا وابستگی خود به دیگران را به حداقل برسانیم و روی توانایی خود تکیه کنیم. ما می خواهیم یک کشور غیروابسته، یک کشور مستقل داشته باشیم، اما باید راه هایی داشته باشیم که در میانه درگیری‌های غرب و شرق، شمال و جنوب گرفتار نشویم. هیچ موردی وجود ندارد که ارمنستان «مامور دیگری» شود. این غیرقابل قبول است»

پاشینیان همچنین افزود که درخواست از حامی بزرگ - روسیه - هر بار که درگیری شروع می شود، به سادگی اقدامی ناپایدار است. وی گفت: «الگویی که ما با همسایگان خود داریم یک مشکل است و باید دیگران را دعوت کنیم تا از ما محافظت کنند - فارغ از اینکه آن دیگران چه کسانی هستند - یک الگوی بسیار آسیب پذیر است.»