رای‌دهندگان اسپانیایی دیروز یکشنبه(10نوامبر) برای شرکت در دومین انتخابات پارلمانی این کشور ظرف شش ماه اخیر و در عین حال چهارمین انتخابات پارلمانی در چهار سال گذشته به پای صندوق‌های رای رفتند؛ انتخاباتی که پیش‌بینی می‌شود در نتیجه آن پارلمانی حتی چند دسته‌تر از قبل حاصل شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، 37 میلیون واجد شرایط رای دادن جهت انتخاب 350 نماینده و 208 سناتور از ساعت 09.00 صبح به وقت محلی در محل صندوق‌های اخذ رأی حاضر شدند.

برای این انتخابات 22 هزار مرکز اخذ رای و 59 هزار و 358 میز و 211 هزار و 200 صندوق تدارک دیده شد. 226 هزار و 771 نفر که بالای 18 سال داشتند نیز برای نخستین بار در آن شرکت کردند.

دولت مادرید از فرط نگرانی برای تکرار اغتشاشات ماه گذشته حدود 2500 تن از نیروهای پلیس این کشور را به هدف تقویت نیروی پلیس منطقه کاتالونیا به آنجا اعزام کرد. در مجموع بیش از 92 هزار نیروی پلیس و مامور ژاندارمری در سراسر اسپانیا به هدف حراست از انتخابات به کار گرفته شدند.

همچنین جهت ممانعت از احتمال بروز خشونت در منطقه کاتالونیا بیش از 12 هزار نیروی امنیتی در حال آماده باش بودند. 

طرفداران جدایی کاتالان از اسپانیا شب قبل از انتخابات در بارسلونا راهپیمایی کردند.

در ماه گذشته دادگاه عالی اسپانیا برای ۹ رهبر جدایی‌طلب کاتالان احکام زندان صادر کرد که این مسئله باعث آغاز دوباره اعتراضات و خشونت‌ها در این منطقه شده بود. بحران کاتالان بر کارزارهای انتخاباتی نیز تاثیرگذار بود.

انتخابات در سایه اعتراضات خاموش‌نشدنی

اسپانیا از سال 2015 تاکنون با مساله روی کار آوردن دولت‌های باثبات درگیر بوده است. در آن سال احزابی جدید در پی تشدید بحران مالی و پس از چند دهه دست به دست شدن قدرت میان سوسیالیست‌ها و محافظه‌کاران متعلق به «حزب مردم» ظهور پیدا کردند. انتخابات دیروز نیز در سایه اعتراضات خاموش‌نشدنی در منطقه کاتالان و افزایش هواداران حزب راست‌گرای بکس برگزار شد.

آخرین انتخابات در ماه آوریل امسال برگزار شد و حزب سوسیالیست «پی‌اس او ای» به رهبری پدرو سانچز، نخست‌وزیر موقت اسپانیا،  بیشترین آرا را در آن انتخابات به دست آورد، اما در پارلمان که ۳۵۰ کرسی دارد به اکثریت نرسید. 

درواقع سانچز، این انتخابات را که چهارمین انتخابات پارلمانی اسپانیا در چهار سال گذشته محسوب می‌شود بعد از آن فراخوان داد که حزب سوسیالیست متعلق به وی در ماه آوریل در انتخابات قبلی به رغم کسب بیشترین میزان آرا نتوانست دولت را تشکیل دهد و بر سر تقویت شدن جایگاهش در یک انتخابات جدید دست به قمار زد. 

سانچز روز جمعه به هوادارانش در تجمعی انتخاباتی در بارسلون گفت: در حال حاضر تنها دو گزینه وجود دارد یا به سوسیالیست‌ها رای دهید تا ما بتوانیم دولت داشته باشیم یا می‌توانید به هر حزب دیگری رای دهید که در نتیجه آن اسپانیا به دولتی مترقی دست نخواهد یافت.

آخرین نظرسنجی‌ها حاکی از پیروزی سوسیالیست‌هاست

آخرین نظرسنجی‌ها حاکی از این است که هیچکدام از احزاب امکان به دست آوردن اکثریت پارلمان را ندارند.

نظرسنجی‌های اخیر حاکی از پیروزی مجدد حزب کارگران سوسیالیست است، اما این حزب به تنهایی قادر به تشکیل دولت نخواهد بود. همچنین انتظار می‌رود میزان آرای حزب افراطی بوکس نیز افزایش یابد.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که در این انتخابات باز هم سوسیالیست‌ها بیشترین میزان آرا را به دست می‌آورند، اما نسبت به انتخابات ماه آوریل کرسی‌های کمتری کسب خواهند کرد و در عین حال حزب مردم جایگاهش تقویت خواهد شد و حزب راست افراطی «ووکس» هم تبدیل به سومین حزب بزرگ اسپانیا می‌شود.

حزب ووکس در انتخابات قبلی توانست اولین کرسی‌های پارلمانی خود را کسب کند.

خستگی مردم  از انتخابات پرتکرار

یک موضوع مسلم این است که رای‌دهندگان اسپانیایی از فراخوانده شدن به شرکت در انتخابات جدید خسته شده‌اند و در سال جاری میلادی انتخابات منطقه‌ای و انتخابات اتحادیه اروپا نیز قرار است برگزار می‌شود. 

همین مساله به تنهایی موجب می‌شود که احتمالاً احزاب اسپانیا این بار بیشتر از دفعات قبل برای کسب توافقی به هدف تشکیل یک دولت پایدارتر تلاش کنند و نگذارند دوباره انتخابات تکرار شود.

محتمل‌ترین نتیجه انتخابات دیروز، روی کار آمدن دولت اقلیتی تحت رهبری سوسیالیست‌ها است، اما موضوع مهم‌تر این است که این سوسیالیست‌ها با چه احزاب دیگری ائتلاف خواهند کرد و با روی کار آمدن پارلمانی که حتی بیشتر از قبل دچار تفرقه است، یک دولت جدید تا چه مدت می‌تواند دوام بیاورد؟

محتمل‌ترین نتیجه انتخابات دیروز، روی کار آمدن دولت اقلیتی تحت رهبری سوسیالیست‌ها است، اما موضوع مهم‌تر این است که این سوسیالیست‌ها با چه احزاب دیگری ائتلاف خواهند کرد و با روی کار آمدن یک پارلمانی که حتی بیشتر از قبل دچار تفرقه است، یک دولت جدید تا چه مدت خواهد توانست دوام بیاورد.

طبق جدیدترین نظرسنجی‌ها در فاصله چند روز مانده به انتخابات بسیاری از رای‌دهندگان هنوز تصمیم قطعی نگرفته بودند و معنای آن این است که امکان بروز سناریوهای دیگر وجود دارد.

انتخابات دیروز در ساعت هشت شب به وقت محلی پایان یافت و نتایج مقدماتی نیز احتمالا ظرف امروز اعلام خواهد شد.

ماه گذشته میلادی منطقه کاتالونیای اسپانیا درگیر اعتراضات بعضاً خشونت‌آمیزی بود که بر روند کمپین انتخاباتی تاثیر گذاشته است و باعث تقویت جایگاه راستگرایان به ویژه حزب ووکس و پس از آن حزب مردم شده است.

بر اساس نظرسنجی‌ها، در انتخابات دیروز، میزان حمایت رای‌دهندگان از حزب ووکس می‌تواند نسبت به قبل دو برابر شود. در مجموع نتایج پیش‌بینی شده بسیار نزدیک هستند و همچنان احتمال بروز سناریوهای مختلف و حتی تکرار انتخابات وجود دارد.

آمارها نشان می‌دهند تعداد آرای ثبت شده پستی برای این انتخابات نسبت به ماه آوریل حدود 27 درصد کاهش یافته که این نشان می‌دهد رای‌دهندگان از انتخابات دلزده هستند و احتمالا در این انتخابات رای‌دهندگان بیشتر از قبل از شرکت در انتخابات امتناع کردند.

رای‌دهندگان اسپانیایی دیروز یکشنبه (10 نوامبر) برای شرکت در دومین انتخابات پارلمانی این کشور ظرف شش ماه اخیر و در عین حال چهارمین انتخابات پارلمانی در چهار سال گذشته به پای صندوق‌های رای رفتند؛ انتخاباتی که پیش‌بینی می‌شود در نتیجه آن پارلمانی حتی چند دسته‌تر از قبل حاصل شود

برون‌رفت از بن‌بست سیاسی بعید است

به گفته کارشناسان، انتخابات پارلمانی دیروز (۱۰ نوامبر) در اسپانیا بعید است که باعث برون‌رفت این کشور از بن‌بست سیاسی شود.

به اعتقاد آنها،‌ حزب راست میانه مردم در کنار سوسیالیست‌ها که در تاریخ معاصر اسپانیا بر عرصه سیاست این کشور تسلط داشته است، می‌تواند رشد خوبی داشته باشد؛ در حالی که حزب لیبرال سیودادانوس با کمتر از یک سوم کرسی‌هایی که در انتخابات آوریل به دست آورد، به دلیل تکرار انتخابات بیشترین ضربه را دید.