دریای جنوبی چین یک بار دیگر مرکز توجه کشورهای مهم دنیا قرار گرفته است و انتظار می رود اصلی ترین کانون مباحثات وزیران دفاع چین و کشورهای آسیای جنوب شرقی در اجلاس قریب الوقوع آنها همین موضوع باشد.

قرار است 10 وزیر دفاع کشورهای آسیای جنوب شرقی به علاوه همتایان آنها از چین، ژاپن، آمریکا، استرالیا و هند در نشست سنگاپور درباره مساله دریای جنوبی گفت‌وگو کنند.

دریای جنوبی سال ها است که به کانون مناقشات کشورهای آسیای جنوب شرقی و چین تبدیل شده است و آمریکا می خواهد به عنوان یک بازیگر اصلی و به بهانه تامین کشتیرانی آزاد نیروی نظامی اش را راهی این منطقه کند و با توافق ژاپن و همراهی برخی دولت های غربی و کشورهای همسایه این منطقه نیز تا اندازه ای در این زمینه موفق بوده است.

نباید فراموش کرد به غیر از چین کشورهایی نظیر ویتنام، مالزی و فیلیپین هم در کنار جزیره تایوان و برونئی بر مالکیت بر شماری از جزایر این منطقه تاکید می ورزند.

همین مساله و حضور نظامی آمریکا با ناوها، جنگنده ها و هواپیماهای جاسوسی‌اش این موضوع را تایید می کند که کشورهای حاضر در این نشست و وزیران دفاع آنها بعید است بتوانند در حل منازعات دریای جنوبی توافق خاصی داشته باشند.

هیچکدام از این کشورها نمی خواهند از مواضع خود کوتاه بیایند و همزمان چین تاکید می ورزد که نزدیک به 80 تا 90 درصد از جزایر دریای جنوبی متعلق به این کشور است و آمریکا هم می گوید برای مهار چین و به عنوان یک نیروی بازدارنده در این پهنه آبی، حضور خواهد داشت.

اواخر ماه گذشته میلادی بود که پنتاگون اعلام کرد یک ناوشکن چینی به شکلی غیرایمن با یک ناو جنگی آمریکا روبرو شده و در تعقیب آن بوده است تا آن را از نزدیکی جزایری که چین متعلق به خود می داند، دور کند.

بعد از آن مایک پنس معاون اول رییس جمهوری آمریکا در اظهاراتی شدید اللحن چین را به نظامی گری در دریای جنوبی متهم کرد و افزود این کشور اجازه سلطه جویی به پکن در دریای جنوبی نمی دهد.

با این وصف دور از ذهن نیست آمریکا از فرصت برگزاری این نشست برای تحت فشار دادن چین استفاده کرده و بر وحدت نظامی با کشورهای همسایه برای مقابله با نظامی‌گری چین در این گذرگاه آبی تاکید ورزد و تلاش کند تا پکن را در انزوای بیشتری قرار دهد.

جان لیو از کارشناسان مرکز مطالعات استراتژیک پکن در این باره می گوید: منطقه دریای جنوبی به کانون مهم و خطرناکی از مناقشات بین کشورها تبدیل شده است.

وی البته شدیدترین تنش ها را در این ناحیه برای چین و آمریکا تصور کرده است و بر این تاکید می ورزد که هر چقدر تنش ها بین واشنگتن و پکن بیشتر شود به همان نسبت فشار بر کشورهای منطقه افزایش خواهد یافت.

وی می افزاید که تصمیماتی که در این نشست گرفته می شود دیگر فقط مختص کشورهای منطقه و چین نخواهد بود بلکه مناسبات این کشورها با غرب را نیز دربرمی‌گیرد.

ناظران می گویند که حتی اگر گفت و گوهایی سازنده انجام شود و بتوان برخی از مشکلات را حل کرد و بیانیه مشترک امضا کرد باز هم کسی نمی تواند مدعی شود مشکلات دریای جنوبی حل و فصل شده است.

با این حساب باید در انتظار تنش های بیشتر در این منطقه بود زیرا چین از آن عقب‌نشینی نمی کند و حتی هشدار نظامی هم داده است و آمریکا هم دیگر خود را تنها نمی‌بیند و موفق شده است کشورهای فرانسه، انگلستان، نیوزیلند، استرالیا و ژاپن را نیز با خود همراه کند و این خبر خوبی برای پکن به حساب نمی آید.