وزیر خارجه فرانسه بر حفظ روابط تجاری با ایران تاکید کرد و آن را مسئله‌ای مهم دانست.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ژان ایو لو دریان که برای حضور در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا به وین پایتخت اتریش رفته است، اظهار داشت که اتحادیه اروپا تلاش می‌کند تا راه‌هایی برای حفظ روابط نفتی و بانکی با ایران بعد از دور دوم تحریم‌های آمریکا در ماه نوامبر (آبان) پیدا کند.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، اتحادیه اروپا به دنبال یافتن راه‌هایی برای حفظ فعالیت‌های تجاری با ایران است.

لو دریان با بیان اینکه یافتن راه‌هایی برای حفظ فعالیت‌های تجاری با ایران حائز اهمیت است، افزود: ایران باید به بنیان های برجام احترام بگذارد.

اظهارات لو دریان در حالی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در تازه‌ترین گزارش خود پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را برای دوازدهمین بار تایید کرد.

وزیر خارجه فرانسه در ادامه اظهارات خود افزود : اما ایران نمی تواند از سه موضوع مهم ‹آینده تعهدات هسته ای این کشور بعد از 2025، مساله موشک های بالستیک و نقش ایران در منطقه ‹که ما را نگران می کند، حذر کند.

لو دریان گفت: ما باید درباره این سه موضوع صحبت کنیم. ایران باید این را بداند و این پیامی است که من از وین به آنها می فرستم.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا 18 اردیبهشت از برجام خارج شد. بخشی از تحریم هایی که طبق برجام برداشته شده بود، 15 مرداد برگردانده شد.قرار است دور بعدی این تحریم ها چهارم نوامبر(13 آبان) بازگردد.اقدام ترامپ با مخالفت گسترده طرف های برجام و شرکای تجاری ایران مواجه شده است.

سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس تلاش می کنند تا برجام را حفظ کنند. به گفته مقام های اروپایی، این کشورها گفته‌اند در حال کار روی طرح ایجاد کانال‌هایی برای ادامه مناسبات تجاری با ایران هستند.

برونو لو مر، وزیر دارایی فرانسه گفت: ما، به همراه آلمان، مصمم هستیم روی یک سیستم تامین مالی مستقل کار کنیم تا قربانی تحریم های فرامرزی آمریکا نشویم.

«هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان نیز روز دوشنبه اعلام کرد که اتحادیه اروپا تلاش می کند تا از روابط اقتصادی خود با ایران حمایت کرده و کانال های پرداخت مالی را باز نگه دارد.

ماس هفته گذشته در یادداشتی با عنوان «تدوین طرح‌های نظم نوین جهانی» در روزنامه اقتصادی «هندلزبلات» نوشت: ما به روشنی به آمریکایی ها گفتیم که از نظر ما خروج از توافق هسته ای با ایران یک اشتباه بود.

 وی همچنین خواستار «تقویت خودمختاری اقتصادی اروپا از طریق ایجاد کانال های پرداخت مالی مستقل آمریکا و یک صندوق مالی اروپا جدا از سوئیفت» شد تا بتوان برجام را حفظ کرد.

علاوه بر اتحادیه اروپا، سایر طرف های برجام و یا شرکای تجاری ایران سعی دارند با تحریم ها مقابله کرده و به مناسبات بازرگانی و مالی با ایران ادامه دهند.

حتی برخی نهادهای مالی آمریکایی نیز خود را ملزم به رعایت تحریم‌های واشنگتن نمی‌دانند. تارنمای «واشنگتن فری بیکن» گزارش داده است دو بانک بزرگ آمریکایی«جی.پی مورگان» و«سیتی بانک» تعهدی برای قطع دسترسی ایران به بازارهای مالی بین‌المللی نداده‌اند.

واکنش ایران به اظهارات اخیر

وزیر امور خارجه فرانسه

سخنگوی وزارت امور خارجه، در واکنش به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه فرانسه گفت: جمهوری اسلامی ایران بارها مواضع روشن و شفاف خود را در خصوص نگرانی های بی مورد و ناشی از برداشت های نادرست و از سر نا آگاهی برخی کشورها اعلام داشته است.

بهرام قاسمی تصریح کرد: مذاکرات برجام که به توافقی مستحکم و بین المللی انجامید نشانی از حسن نیت ایران و پایبندی به اصل گفتگو و تلاش در جهت بهره گیری از روش های منطقی و مسالمت آمیز بود که می توانست مبنایی اصولی و خردمندانه برای سنجش میزان حسن نیت و پایبندی کشورهای غربی به تعهدات خود باشد که با خروج یکجانبه یکی از مدعیان غوغاسالار، زیاده جو و زیاده گو و کاستی و کاهلی دیگران کارنامه غیر قابل قبولی از خود

بجای گذاشته اند.

قاسمی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران همواره نشان داده است که از گفتگو و مذاکره هراس و واهمه ای نداشته و ندارد و به آن معتقد است، اما در شرایطی که نتایج آن همه تلاش و کوشش همه جانبه ایران و دیگر قدرت های جهانی با قلدری و از سر زیاده‌خواهی توسط برخی شرکای وزیر امور خارجه فرانسه و به سادگی در برابر عدم توانایی آنان نقض می‌شود و دولتمردان اروپایی هم بیشتر تاکنون به اعلام مواضع سیاسی و تکرار آنها بسنده کرده و نتوانسته‌اند  در جهت ارایه تضمین‌های لازم و کافی مورد انتظار اقدام چشمگیری برای حفظ یک توافق بین‌المللی - که به عنوان مهمترین دستاورد دیپلماسی عصر حاضر به شمار می رود - به عمل آورند، دلیل، ضرورت، اعتبار و اعتمادی برای مذاکره آنهم برای موضوعات غیرقابل مذاکره باقی نمی ماند. وزیر امور خارجه فرانسه می داند که در این شرایط و بر اساس تفاهمات انجام شده قبلی آنان را گزیر و گریزی از انجام تعهدات شان نیست و ایران و ایرانی را نیز تا عدم انجام تمامی تعهدات آنان هیچ گزیری و گریزی از بی اعتمادی

به آنان نیست.

این دیپلمات ارشد کشورمان در پایان تاکید کرد: جهانیان و دولتمردان فرانسه نیز بخوبی می دانند سیاست منطقه‌ای ایران در راستای صلح و امنیت منطقه ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی است و اگر چنین مبارزه ای خوشایند برخی کشورها که اساسا تنش زا و بحران سازند، نیست می توانند سیاست های خود را اصلاح کنند. در خصوص برنامه موشکی کشور هم مجددا تاکید می کنیم این برنامه دفاعی، بومی و مشروع است و برای حفظ و حراست از کیان کشور و مردم ایران حیاتی است و به هیچ وجه قابل مذاکره نیست.