آریا طاری

خیلی‌ها به حضور تیم ملی در تورنمنت کافا نقد داشتند، آن‌هم با این استدلال که تیم‌های حاضر در مرحله گروهی این رقابت‌ها نمی‌توانند رقبای جدی برای فوتبال ایران باشند. خیلی‌ها فکر می‌کردند ایران به کافا می‌رود و با گلباران کردن افغانستان، هند و تاجیکستان، خیلی راحت به فینال می‌رسد و آنجا است که مقابل عمان یا ازبکستان یک محک جدی می‌خورد. ایران درنهایت با تایید کادر فنی به کافا رفت اما خبری از بردهای آسان و صعود با ۹ امتیاز نبود. ایران هرچند در دو بازی ابتدایی به افغانستان و هند ۶ گل زد اما در هر دو بازی انتظارات را از لحاظ فنی برآورده نکرد. البته ماجرا به اینجا ختم نشد و از دست دادن برد دو بر صفر مقابل تاجیکستان در بازی سوم، زنگ خطر را برای تیم ملی به صدا درآورد. حالا تیم ملی چند روزی را تحت فشاری بی‌سابقه در ماه‌های اخیر پشت سر گذاشته و امروز باید در فینال کافا به مصاف ازبکستان برود. خیلی‌ها اعتقاد دارند این بازی می‌تواند تاثیر فراوانی بر سرنوشت فوتبال ایران داشته باشد اما بد نیست بدانیم به چه دلیل! 

به چهار سال قبل برگردیم؛ روزهایی که تیم ملی با اسکوچیچ یک ماموریت غیرممکن را ممکن کرده بود و توانسته بود پس از ویلموتس گیت، فوتبال ایران را به جام ‌جهانی برساند. پس از این اتفاق بود که جوی منفی در مورد اسکوچیچ شکل گرفت و خیلی‌ها را به این نتیجه رساند که تیم ملی ایران باید با یک مربی بزرگ به جام‌ جهانی برود. بدون هیچ تردیدی چند بازیکن کلیدی تیم ملی که الان هم در تیم فعلی حضور دارند، در راه انداختن چنین جوی تاثیری کلیدی داشتند. در نهایت مهدی تاج که چند ماهی می‌شد به فدراسیون برگشته بود، به عنوان رییس تصمیم نهایی را گرفت و پس از باخت در بازی دوستانه مقابل الجزایر، حکم محرومیت اسکوچیچ را صادر کرد. وقتی شرایط تیم ملی در ماه‌های اخیر و پس از صعود را با چهار سال پیش مقایسه می‌کنیم، تفاوت‌های زیادی نمی‌بینیم. آن زمان خیلی‌ها اعتقاد داشتند اسکوچیچ برای جام ‌جهانی گزینه مناسبی نیست و حالا هم خیلی‌ها چنین عقیده‌ای را در مورد قلعه‌نویی و کادرفنی‌اش دارند، تاج هم که همان تاج است اما چرا اتفاقی برای کادر فنی تیم ملی رخ نداده، سوالی است که ذهن خیلی‌ها را درگیر کرده است. 

با وجود حمایت‌های همه‌جانبه فدراسیون از قلعه‌نویی، خیلی‌ها اعتقاد دارند بازی با ازبکستان می‌تواند زیر پای او را خالی کند و اگر هم این اتفاق رخ ندهد، فشارها برای تغییر در آستانه جام‌ جهانی بیشتر و بیشتر می‌شود. ایران آخرین ‌بار در فینال کافا ازبکستان را شکست داده و حالا باید دید قلعه‌نویی برای فرار از مهلکه می‌تواند این برد را تکرار کند یا خیر

با وجود حمایت‌های همه‌جانبه فدراسیون از قلعه‌نویی، خیلی‌ها اعتقاد دارند بازی با ازبکستان می‌تواند زیر پای او را خالی کند و اگر هم این اتفاق رخ ندهد، فشارها برای تغییر در آستانه جام‌ جهانی بیشتر و بیشتر می‌شود. تیم ملی ایران در چهار تقابل آخرش مقابل ازبکستان پیروز نبوده و به چهار تساوی مقابل این تیم رضایت داده است. ایران آخرین ‌بار در فینال کافا ازبکستان را شکست داده و حالا باید دید قلعه‌نویی برای فرار از مهلکه می‌تواند این برد را تکرار کند 

یا خیر. 

بازی امروز جدا از قلعه‌نویی برای پیام نیازمند هم از اهمیت بالایی برخوردار است. دروازه‌بان این فصل پرسپولیس که انتظار می‌رفت از محرومیت بیرانوند و مصدومیت حسینی، نهایت استفاده را ببرد و در سال جام ‌جهانی به دروازه‌بان اول فوتبال ایران تبدیل شود، نه مقابل افغانستان نمایش خوبی داشت و مقابل تاجیکستان هم که با اشتباهاتش برد را از تیم ملی گرفت. خیلی بعید است قلعه‌نویی امروز به گوهری یا میرزازاد بازی بدهد و از همین‌رو نیازمند فرصت خوبی دارد تا نگاه‌ها را به خود تغییر دهد و حتی نقش ناجی ژنرال را ایفا کند. 

قلعه‌نویی طبیعتا برای بازی امروز تغییراتی هم در ترکیب خواهد داشت که شاید بیشترین‌ آنها در خط دفاع باشد. تغییر در قلب خط دفاع، قطعی به نظر می‌آید و احتمالا محمدامین حزباوی نیمکت‌نشین خواهد شد و جایش را به محمدحسین کنعانی‌زادگان خواهد داد تا زوج او در کنار عارف آقاسی شکل گیرد. بازگشت رامین رضاییان که تجربه بیشتری از آریا یوسفی دارد در سمت راست خط دفاع دور از ذهن نیست و احتمالا امید نورافکن هم جانشین علی نعمتی در پست دفاع چپ شود. 

روزبه چشمی که در بازی نخست مقابل افغانستان کاپیتان بود و در دیدار با هند هم در ترکیب اصلی حضور داشت، بعد از یک بازی غیبت در لیست تیم ملی، احتمالا برای مصاف با ازبکستان به ترکیب اصلی تیم ملی بازخواهد گشت و محمد قربانی زوج او در میانه زمین خواهد بود. با توجه به سبک بازی موردپسند امیر قلعه‌نویی و پیاده‌سازی آرایش ۱-۳-۲-۴، احتمالا یک خط جلوتر از زوج روزبه چشمی و محمد قربانی، سامان قدوس در پست هافبک بازی‌ساز به کار گرفته خواهد شد تا نسبت به دیدار قبلی، تغییر احتمال ورود چشمی به جمع هافبک‌های تیم ملی باشد. 

علیرضا جهانبخش در بازی با تاجیکستان فرم خوبی از خود نشان نداد و بازگشت او به ترکیب اولیه تیم ملی دور از انتظار است. در این بین به نظر می‌رسد محمدمهدی محبی دوباره در ترکیب اصلی تیم ملی در نقش وینگر راست حضور یابد و محمد محبی هم در قامت وینگر چپ به میدان برود. در خط حمله هم احتمالا نوبت به مهدی طارمی برسد و او در قامت مهاجم اصلی به میدان برود تا در قیاس با نبرد با تاجیکستان، احتمالا چهار تغییر مهم در ترکیب تیم ملی انجام پذیرد و تجربه به ترکیب تیم تزریق شود. بازیکنانی مثل مهدی هاشم‌نژاد، مهدی تیکدری‌نژاد، مهران احمدی و مجید علیاری از شانس حداقلی برای مسابقه فینال کافا ۲۰۲۵ برخوردار هستند و احتمالا با نزدیک‌ترین ترکیب به آخرین جدال ایران و ازبکستان در مرحله انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶، تیم ملی برابر ازبک‌ها در فینال کافا ۲۰۲۵ به 

میدان برود.