کیروش دوباره به خاورمیانه بازگشت؛ آقای خاص در عمان
نازنین دشتی
کارلوس کیروش روزهای تلخ و شیرین زیادی در فوتبال ایران داشت. او که سالهای زیادی را در راس کادر فنی تیم ملی ایران حضور داشت، در دورهای توانست عملکرد خیلی خوبی داشته باشد و در مقطعی دیگر پرانتقاد بود. با این حال او هنوز هم طرفداران خاص خودش را دارد که در کنار صف طویلی از منتقدان حضور دارند. البته که آخرین حضور کیروش به هیچ عنوان خاطرات خوشی برای ایرانیها به ارمغان نیاورد. او در حالی که دراگان اسکوچیچ تیم ملی بحرانزده ایران را به جام جهانی 2022 قطر رسید جای او را روی نیمکت گرفت و خروجی کارش اصلا آن چیزی نبود که انتظار میرفت!
به هر حال کیروش که تقریبا بیشتر فعالیتهایش در چند سال اخیر در خاورمیانه رقم خورده است، بار دیگر به این منطقه آمده و این بار قرار است در آستانه 72 سالگی تیم ملی عمان را هدایت کند. تیمی بدون ستاره، هیاهو و رسانههای بزرگ؛ ویژگیهایی که شاید به او کمک کند و در آرامش و بدون جنجال برنامههایش را برای عمانیها پیاده کند. ویژگیهایی که نه در ایران از آنها برخوردار بود و نه قطر و مصر!
عمان در حالی سکان هدایت خود را به مرد پرتغالی سپرده که پیش از این تجربه کار با برانکو ایوانکوویچ و سپس جاروسلاو سیلهاوی (مربی اهل جمهوری چک) را داشت. آنها با رشید جابر مربی موقت داخلی به مرحله نهایی پلیآف آسیایی جام جهانی ۲۰۲۶ رسیدهاند اما از آنجایی که ساختار مرحله نهایی متفاوت است، وقتش بود که یک تصمیم دقیق و درست درباره کادر فنی خود بگیرند. سرمربی پرتغالی که معکوس آنچه در جام جهانی 2022 اتفاق افتاده بود را در جام جهانی 2002 همراه تیم ملی آفریقای جنوبی تجربه کرد، حالا در موقعیتی ویژه قرار دارد. کیروش در راه رسیدن به جام جهانی 2002، توانست آفریقای جنوبی را به این تورنمنت برساند اما پیش از شروع رقابتها، از سمتش کنارهگیری کرد اما حالا او در مقطعی عهدهدار مسئولیت تیم ملی عمان شده که این تیم باید در بین 6 تیم دور چهارم انتخابی جام جهانی 2026 کارش را پیش ببرد که از بین این 6 تیم، دو تیم سهمیه حضور در جام جهانی را بهدست میآورند و دو تیم به مرحله بعدی پلیآف خواهند رفت! در چنین موقعیتی برای تیم ملی عمان این موضوع اهمیت داشت که تنها تیم از این مسیر به سلامت عبور کند. از همین رو هم فدراسیون فوتبال این کشور به این نتیجه رسید که کیروش میتواند این کار را برایشان انجام دهد.
کارلوس کیروش بعد از تجربه صعود به جام جهانی همراه تیمهای ملی آفریقای جنوبی، پرتغال و ایران و حضور در چهار دوره اخیر رقابتهای جام جهانی، حالا به دنبال این است که پنجمین جام جهانی متوالی را هم تجربه کند. ضمن اینکه این تجربه کیروش توام میشود با اولین صعود عمان به بزرگترین تورنمنت فوتبالی جهان که میتواند نام مرد پرتغالی را در تاریخ ورزش این کشور جاودانه کند.
یک تیم از بین عراق یا امارات و یک تیم از بین قطر و عربستان، رقبای عمان در دور چهارم انتخابی جام جهانی 2026 هستند. جالب آنکه عمان در تورنمنت کافا 2025 هم حضور دارد و در صورت صعود به مرحله فینال، احتمال رویارویی با ایران در این مرحله وجود دارد! اگر عمان با تیمهایی مثل قطر یا امارات همگروه شود، کیروش فقط حریفشان نیست؛ بلکه مربی سابقشان هم هست. امتیازی که میتواند به عمان برای اولین حضورش در جام جهانی کمک ویژهای کند. چراکه کیروش هم بازیکنان این تیمها را میشناسد و هم با ساختار دفاعیشان، واکنششان در فشار و حتی ضعفهای شخصیشان آشنایی دارد. حالا او میتواند همان دانش را علیهشان بهکار بگیرد و اینجاست که ماموریت ساده عبور، رنگ روانشناختی میگیرد. کیروش همیشه استاد بازیهای ذهنی بوده و حالا، دوباره وقتش رسیده است که این بازی را به سود تیم خود راه بیندازد و یک اتفاق ماندگار را رقم بزند.
درست است که خبرهای زیادی از تیم ملی فوتبال عمان به گوش نمیرسد اما کیروش که تبحر ویژهای در رساندن تیمها به جام جهانی دارد میتواند از همین تیم بدون ستاره و بیسروصدا، یک تیم خوب بسازد که حداقل خودش را به جام جهانی رسانده است. کیروش دوباره در موقعیتی قرار گرفته که سال 2011 با ایران تجربه کرد. تیمی که نمیدرخشد، اما نمیریزد. بازیکنانی که تکنیکی نیستند، اما منظماند. و حریفی که روی کاغذ بهتر است، اما در زمین باید عبور کند. کیروش برای اینکه تجربههای تلخ اخیرش را از اذهان پاک کند، تمام تلاشش را به کار میگیرد تا آنچه عمانیها میخواهند را به آنها بدهد و هم رکورد خودش را از حیث حضور در جام جهانی ویژهتر کند و هم اگر قرار است این آخرین تجربه کاریاش در تیم ملی یک کشور باشد، یک حسن ختام ایدهآل را برایش ترتیب دهد.
دیدگاه تان را بنویسید