نازنین دشتی 

 

اصفهان در آخر هفته، در تب و تاب یکی از مهم‌ترین مسابقات کشتی خواهد بود. رقابت‌هایی که با نام جهان پهلوان تختی مزین شده و کشتی‌گیرانی از 10 کشور را گرد هم آورده است تا در رشته‌ای برای قهرمانی تلاش کنند که جوانمردی و مردانگی در آن حرف اول را می‌زند. شاید در تمام رقابت‌های بین‌المللی کشتی که در سراسر دنیا برگزار می‌شود، هیچ‌کدام به اندازه جام تختی رنگ و بوی پهلوانی نداشته باشد. 

جام تختی به چهل و پنجمین دوره خود رسیده است. میدانی که در این دوره 10 تیم از کشورهای روسیه، ترکیه، هند، هلند، ارمنستان، تاجیکستان، افغانستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان در کنار چهره‌های مدعی کشورمان روی تشک بروند. این رقابت‌ها البته برای نماینده‌های کشورمان اهمیت متفاوتی دارد که چراکه این رقابت‌های یکی از مراحل چرخه انتخابی تیم ملی کشتی آزاد به شمار می‌رود. پژمان درستکار سرمربی تیم ملی به همراه غلامرضا محمدی و محمد طلایی نیز به عنوان اعضای کمیته فنی این مسابقات در اصفهان خواهند بود تا از نزدیک عملکرد دوبنده‌پوشان کشورمان را زیر نظر داشته باشند. 

البته احمد محمدنژادجوان در ۶۱ کیلوگرم، رحمان عموزاد در ۶۵ کیلوگرم و امیرحسین فیروزپور در ۹۲ کیلوگرم به دلیل عملکردی که داشتند، از حضور در جام تختی معاف شده‌اند و همین حالا بلیت رقابت‌های جهانی زاگرب را رزرو کرده‌اند. جام تختی البته چند چهره غایب هم دارد. محمد نخودی کشتی‌گیر وزن 79 کیلوگرم و امیرعلی آذرپیرا نماینده وزن 97 کیلوگرم به دلیل جراحی زانو روی تشک نمی‌روند. 

یکی از مهم‌ترین چهره‌های غایب اما کامران قاسمپور است. گلادیاتوری که قرار بود به جای حسن یزدانی در وزن 86 کیلوگرم نماینده ایران باشد اما ابتلای بدموقع او به ویروس کرونا، دیواری بلند بین او و جام تختی کشید. کامران می‌توانست در جام تختی به خوبی خود را محک بزند و عیارش را در این وزن بسنجد. پیش از این علیرضا دبیر رییس فدراسیون اعلام کرده بود قاسمپور با پیروزی در جام تختی، نماینده ایران در 86 کیلوگرم بود. اما حالا که این چهره در رقابت‌ها حضور ندارد، مشخص نیست که چه تصمیمی برای آینده این وزن مهم المپیکی گرفته خواهد شد. آیا کادر فنی فرصت دوباره‌ای به قاسمپور می‌دهند و او را در یک مسابقه رودررو یا تورنمنت خارجی می‌سنجند یا شاهد حضور یک کشتی‌گیر جدید در این وزن خواهیم بود. 

با این حال اگر بخواهیم به آنچه که در اصفهان در جریان خواهد بود بپردازیم، باید به اوزان 57، 70، 74، 79 و 125 کیلوگرم اشاره کرد که هنوز نفر قطعی برای جهانی زاگرب در آنها انتخاب نشده و کشتی‌گیرانی که بتوانند عنوان قهرمانی را به دست بیاورند، تکلیف این اوزان را روشن خواهند کرد. در 57 کیلوگرم علی مومنی مدعی اصلی به شمار می‌رود. او آبان 1403 در اولین تجربه رقابت‌های جهانی کشتی زیر ۲۳ سال به مدال برنز رسید تا نوید روزهای خوب را در این وزن بدهد. همین مدال باعث شده که موفقیتش در جام تختی مستقیم به تیم ملی وصل شود. اما در صورتی که کشتی‌گیری به جز مومنی به قهرمانی برسد، باید مقابل او یا به صورت رودررو یا در تورنمنت برون‌مرزی حضور یابد و کشتی‌گیری که نتایج بهتری را رقم بزند، به عنوان ملی‌پوش انتخاب خواهد شد. 

وزن 70 کیلوگرم اما دو مدعی دارد؛ سینا خلیلی و محمدرضا شاکری. دو کشتی‌گیر جوان و آینده‌دار که هر کدام‌ با دست پر جام تختی را ترک کند، مسافر زاگرب خواهد شد. اما اگر کشتی‌گیری غیر از این دو نفر اول شود، باید همراه یکی از این دو کشتی‌گیر که نتایج بهتری را در جام تختی کسب کرده، یا به صورت رودررو کشتی بگیرد یا در تورنمنت‌هایی که کادر فنی اعلام خواهد کرد حضور پیدا کرده و کشتی‌گیری که نتایج بهتری را کسب کند، دوبنده تیم ملی را به دست خواهد آورد.  

در اوزان 74 و 79 کیلوگرم هم یونس امامی و محمد نخودی اصلی‌ترین چهره‌ها برای کسب سهمیه جهانی زاگرب هستند. البته وزن 79 کیلوگرم یک مدعی دیگر هم دارد و او مهدی یوسفی است. در صورت قهرمانی یوسفی روال سایر اوزان اجرا خواهد شد و او باید برای رسیدن به تیم ملی با نخودی رقابت کند. در وزن ۱۲۵ کیلوگرم نیز در صورتی که امیرحسین زارع در جام تختی اول شود، به عنوان ملی‌پوش رقابت‌های جهانی ۲۰۲۵ شناخته خواهد شد اما در غیر این صورت نفر اول جام تختی مقابل زارع یا به صورت رودررو یا در تورنمنت برون‌مرزی حضور پیدا کرده و کشتی‌گیری که نتایج بهتری را رقم بزند، ملی‌پوش خواهد شد.