ارزش دلاری بورس ظرفیت جهش دو برابری دارد

یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به پیش‌زمینه حرکات اخیر بازار، اظهار داشت: به نظر می‌رسد تفاهم‌نامه‌ای میان ایران و آمریکا قرار است نوشته و امضا شود. در این میان، نگاهی به گذشته نشان می‌دهد که بازار سرمایه از قبل از جنگ، خود را با حذف دلار ترجیحی و قاعدتاً افزایش نرخ‌های عجیب و غریبی که بابت تورمِ شرکت‌ها در بازار سهام داشتند می‌گرفتند، هماهنگ نکرده بود.

پیام الیاس‌کردی در گفت‌وگو با اقتصاد24، در تشریح دلایل جذابیت بورس برای سرمایه‌گذاران، افزود: از طرف دیگر، ارزش دلاری بازار سرمایه به حدود ۷۰ میلیارد دلار رسیده بود؛ این رقم انقدر پایین بود که خیلی از افراد بیرونِ بازار یا به فکر تملک شرکت‌ها افتادند، یا افرادی بودند که تصور می‌کردند به هر حال اگر دارایی‌هایی مثل طلا و دلار رشد کرده، بازار سهام هم یک فرصت است.

او با اشاره به توقف طولانی‌مدت معاملات در بحبوحه تحولات اخیر، بیان کرد: این عوامل با توجه به بسته بودن بازار سهام در ایام نزدیک به ۸۰ روزه و عدم معامله بازار سرمایه در جنگ و پس از آن، دست به دست هم دادند. قاعدتاً سرمایه‌گذاران بابت اینکه شرکت‌ها قیمت بسیار پایینی داشتند، به قصد تملک خرید کردند. واقعیت این است که در بازار سهام انقدر قیمت‌ها پایین است که اگر شما بخواهید زمین یک شرکت یا کارخانه‌ای را در دنیای واقعی بخرید، از این قیمت‌ها در بازار سهام برایتان بیشتر تمام می‌شود. یعنی خرید شرکت از طریق بورس، ارزان‌تر از ارزش زمین و تجهیزات آن است.

این تحلیلگر بورس در ادامه به تغییر استراتژی فعالان سایر بازارهای موازی اشاره کرد و گفت: در پی بازگشایی بازار سهام، فعالان بازار طلا و دلار هم به این اعتقاد رسیده بودند که طلا و دلار دیگر رشد خود را کرده و به سقف‌های قیمتی خود رسیده‌اند؛ در نتیجه بهتر است به دنبال بازارهای جا مانده برویم و واقعیتش این است که بازار جامانده، چیزی جز بازار سهام بود. وقتی این دو فاکتور یعنی ارزان بودن بورس و سقف قیمتی طلا و ارز را کنار هم می‌گذاریم، قاعدتاً بازار سهام بخواهد بالا برود.

الیاس‌کردی در پاسخ به این سوال که «آیا رشد اخیر بورس اخبار توافق را پیشخورده کرده یا خیر؟»، توضیح داد: بازار سهام تا حدی رشد ناشی از توافق را پیش‌خور کرده است. اما واقعیت این است که بازار سهام هنوز هم نسبت به خرداد سال گذشته که ارزش دلاری بازار ۱۴۴ میلیارد دلار بود و الان به ۱۱۶ میلیارد دلار رسیده، فاصله معناداری دارد. شاید عده‌ای بگویند که الان ۳۵ درصد بازار ناشی از جنگ آسیب دیده است، ولی بورس هنوز هم جا دارد و البته نیاز به پتانسیل‌های جدیدی برای رشد است. پتانسیلی مثل اینکه تفاهم موجود، تبدیل به توافقات جدی میان ایران و آمریکا شود.

او با اعلام رقمی بی‌سابقه از حجم سرمایه‌های وارد شده به بورس، عنوان کرد: بازار  ورود نقدینگی بسیار زیادی داشته است و ما می‌توانیم به حدود ۷۷ هزار میلیارد تومان ورود نقدینگی را داشته باشیم. ولی با وجود این رقم سنگین، اصلاً چیزی به نام هیجان در رفتار بازار وجود ندارد. بازار یک مقدار جاماندگی داشته و اکنون با رفع شرایط بحرانی، در حال جبران آن است. پیش از این انتظار کارشناسان این بود که بازار یک مقدار بریزد اما به نظر می‌رسد دخالتی که حاکمیت و دولت برای بازیابی بازار کردند، کاملاً جواب داده است. بر طبق تحلیل‌های کارشناسان که فکر می‌کردند بازار ابتدا می‌ریزد و بعد بالا می‌رود، این ریزش فعلاً رخ نداده است.

این کارشناس بازار سرمایه درباره رفتار معامله‌گران در روزهای پیش‌رو، پیش‌بینی کرد: تحلیل من این است که در روزهای آینده سرمایه‌گذاران دیگر هر سهمی را نمی‌خرند. چه نهادهای حقوقی و چه نهادهایی که حاکمیتی بودند و در این مدت قصد حمایت همه‌جانبه از بازار داشتند، دیگر آرام‌آرام از بازار رخت می‌بندند و عقب می‌کشند. به همین خاطر، به نظرم تحلیل این روزها درباره سرمایه‌گذاری در بازار سهام اهمیت بسیار زیادی پیدا می‌کند.

الیاس‌کردی تصریح کرد: اگر تفاهم موجود تبدیل به یک توافق جدی میان ایران و آمریکا شود، بورس می‌تواند تا حداقل ۲۰۰ میلیارد دلار رشد کند. در این صورت، ما از همین نقطه کنونی، رشد حداقل دو برابری را در بازار از نظر دلاری می‌توانیم ببینیم و شاهد یک رشد زیاد در بازار سرمایه خواهیم بود.