سفیر سابق ایران در فرانسه گفت: اظهارات ترامپ وضعیتی را ایجاد کرده که ما باید با عقلانیت و توجه به وضعیت داخلی کشور و شرایط اقتصادی، به تحرکاتی که در داخل کشور به وجود آمده، نگاهی دقیق داشته باشیم.

ابولقاسم دلفی در گفت‌وگو با ایلنا، با بیان اینکه مردم، به ویژه اقشار مختلف، چه با تحرک داخلی و چه بدون آن، در حال ابراز نارضایتی هستند، در رابطه با ارزیابی خود از تهدیدات آمریکا و شرایط ملتهب منطقه گفت:‌ اوضاع پس از ملاقاتی که نتانیاهو با ترامپ داشته، به وضوح نشان‌دهنده‌ی اظهارات تند ترامپ است. به نظر می‌رسد که نتانیاهو با یک پرونده مشخص به این دیدار ترامپ رفته و به نوعی او را توجیه کرده که ایران، پس از جنگ ۱۲ روزه، علیرغم ادعاهای آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها مبنی بر نابودی برنامه هسته‌ای‌اش، در حال تقویت خود است و آمادگی‌هایی در زمینه‌های هسته‌ای و دیگر حوزه‌ها به دست آورده است. 

توان موشکی ایران برای اسرائیل نگران‌کننده شده است

وی ادامه داد:‌ این دیدار و زمینه‌سازی‌ها به نوعی حساسیت‌برانگیز است؛ زیرا موضوع هسته‌ای به شدت تحت تأثیر مباحث موشکی قرار گرفته است. اسرائیلی‌ها در جنگ ۱۲ روزه خسارات زیادی از ناحیه موشک‌های بالستیک متحمل شدند. این خسارات و صدمات به آن‌ها این پیام را داده است که وضعیت دفاع موشکی ایران می‌تواند برای اسرائیل دردسرساز باشد،  حتی اگر توان هسته‌ای ایران در شرایط ایده‌آل نباشد و برای این موضوع از چندوقت پیش برنامه ریزی کردند.

نتانیاهو زمینه را برای اظهارات ترامپ مهیا کرده است

این دیپلمات بازنشسته با اشاره به آزمایشات موشکی که ایران در سواحل خود  انجام داده است، تصریح کرد: همین بهانه‌ای به دست اسرائیلی‌ها داده تا بگویند ما در حال تقویت ظرفیت موشکی خود هستیم. همچنین اقدامات دیگری انجام دادند تا به نوعی زمینه را برای  ترامپ مهیا کنند تا اظهارات تند را بیان کند و این سخنان توجیه پذیر باشد. 

برنامه‌ریزی‌های اسرائیل و آمریکا در دوره اول جنگ بی نتیجه ماند

دلفی با تشبیه  وضعیت کنونی به  اوضاع قبل از جنگ ۱۲ روزه و اولتیماتوم‌هایی که ترامپ پس از ارسال نامه به رهبری و پیشنهادات یک‌طرفه‌اش مطرح کرده بود، عنوان کرد:  به نظر می‌رسد که ترامپ به نوعی می‌گوید: «اگر این کارهایی که ما می خواهیم  را نکنید، ما حمله خواهیم کرد.» در کنار این مسائل، دفعه‌ی قبل اسرائیل و آمریکا در تلاش بودند تا مردم را علیه حکومت تحریک کنند و آن‌ها را به خیابان‌ها بکشانند یعنی در روزهای اول و دوم حملات نظامی، برخی از سران نظامی کشور و دانشمندان هسته‌ای را هدف قرار دهند و کشور نیز به هم بریزد  اما این تلاش‌ها به نتیجه نرسید. وی افزود:‌ در دوره جنگ ۱۲ روزه وقتی منافع کشور مطرح شد، مردم به گونه‌ای دیگر رفتار کردند.  اما اخیرا همزمان با اظهارات ترامپ، وضعیت داخلی نیز دچار نوساناتی شده است. تظاهرات و اعتراضات اخیر نشان‌دهنده‌ی وجود یک وضعیت جدید است که باید به آن توجه کرد. 

این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل درخصوص تهدید حمله نظامی مجدد به ایران توضیح داد: چند هفته پیش، آقای پوتین به نقل از نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که اسرائیلی‌ها تمایلی به ادامه جنگ و گسترش عملیات نظامی ندارند. این پیام توسط نتانیاهو به پوتین داده شده بود او هم به مقامات کشورمان منتقل کرده بود، مسئولان ما هم این پیغام را علنی کردند. در حقیقت اسرائیلی‌ها در حدود یک ما قبل وضعیت را به گونه‌ای تصور می‌کردند که تمایلی به ادامه جنگ ندارند اما معلوم نیست اتفاقاتی که اکنون در حال وقوع است، چقدر با اظهارات پوتین انطباق دارد. روس‌ها در وضعیت فعلی و اظهارات آقای ترامپ عکس‌العمل زیادی نداشتند، هر چند یک موضع‌گیری نسبتا آبکی از سوی وزارت خارجه روسیه و کاخ کرملین دیدیم اما چیزی عمده‌ای در این زمینه بیان نشده است.  

اسرائیلی‌ها  هنوز بازی جنگ و مذاکره ترامپ را تمام شده نمی‌دانند

دلفی با تاکید بر اینکه  اسرائیلی‌ها  هنوز بازی جنگ و مذاکره با ما را  به ویژه از طریق ترامپ، تمام شده نمی‌دانند، اظهار کرد:  آمریکایی‌ها دنبال این هستند تا با مذاکره، موضوع را حل و فصل کنند. این مذاکره به نوعی سبک و سیاق آمریکایی دارد، یعنی همان چیزی که ترامپ به عنوان نوع مذاکره‌ای که می‌خواهد انجام دهد، مدعی است. ما تجربه اول خود را در مذاکرات داشته‌ایم و در حین مذاکرات، جنگی آغاز شد البته جنگی  توسط اسرائیلی‌ها شروع شد و آمریکایی‌ها شروع کننده نبودند. 

فرصت برای دستیابی به راه حل وجود دارد

وی خاطرنشان کرد:  ما و اروپایی‌ها وضعیت تقریباً مشابهی در مقابل ایالات متحده پیدا کرده‌ایم. با این فرض و با استفاده از این اهرم، می‌توانیم از وساطت اروپایی‌ها و منافعی که آن‌ها در قبال ما و منطقه دارند، بهره‌برداری کنیم. به نظر بسیاری، این وضعیت، فرصتی است که می‌توان از آن برای دستیابی به راه‌حل مناسب‌تری برخلاف آنچه تاکنون تجربه کرده‌ایم، استفاده کرد.