هزینه سیر کردن شکم یک خانواده در آبان ماه به ۱۳.۵میلیون تومان رسید
حداقل حقوق کارگر از خرج خوراک هم کمتر است
برآوردها نشان میدهد در آبان سال جاری هزینه سبد حداقل خوراکی برای یک خانوار به نزدیک 13 میلیون و 450هزار تومان رسیده است. این در حالیست که حداقل دستمزد یک کارگر در سال جاری، 11.5 میلیون تومان تعیین شده که به همراه سایر مزایا، در حدود همین رقم خواهد شد.
به گزارش اکوایران، مرکز آمار متوسط قیمت اقلام خوراکی در مناطق شهری در آبان سال جاری را منتشر کرده است. برآوردها حاکی از فشار شدید تورم اقلام خوراکی بر سبد تمام اقشار جامعه به ویژه اقشار فرودست است؛ امری که میتوان گفت در اقتصاد تورمی کشور عادی تلقی میشود.
هزینه سبد خوراکی هر فرد از 4 میلیون تومان فراتر رفت
محاسبات اکوایران در آبانماه سال جاری حاکی از آن است که یک فرد برای تامین حداقلی از پروتئین مورد نیاز خود به رقمی معادل یک میلیون و 168هزار تومان نیاز دارد تا بتواند اقلامی مانند گوشت گاو یا گوساله، مرغ و تخممرغ را خریداری کند. همچنین برای تامین لبنیات خود که شامل شیر، ماست، پنیر و کره میشود نیازمند مبلغی برابر با یک میلیون و 192هزار تومان است. در این سبد یک فرد برای اینکه بتواند حداقلی از میوه (شامل سیب و پرتقال) را مصرف کند به 689هزار تومان محتاج است. در کنار این اقلام باید به نان، برنج، ماکارونی، سیبزمینی، لوبیا قرمز، عدس، لپه، قند و شکر نیز اشاره کرد. مجموع هزینه برای این اقلام در آبان ماه رقمی برابر با یک میلیون و 240هزار تومان محاسبه شده است. بنابراین بهطور کلی یک فرد در جهت تامین حداقلی از خوراک برای معیشت خود به رقمی معادل 4 میلیون و 338هزار تومان احتیاج دارد.
افزایش 71درصدی هزینه غذای خانوار در دوازده ماه اخیر
حال اگر همین سبد را برای هر خانوار بهطور متوسط 3.1 نفره مورد محاسبه قرار دهیم مقدار مخارج به مقدار 13 میلیون و 450هزار تومان خواهد رسید. هزینه مورد نیاز برای تامین این سبد در آبان امسال نسبت به مهرماه 4.25درصد و در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته 71.3درصد زیادتر شده است.
براساس گزارش مرکز آمار در آبان سال جاری تورم ماهانه معادل 3.4درصد و نقطه به نقطه نزدیک به 50درصد اعلام شده است. بنابراین رشد مخارج حداقل معیشت بسیار بیشتر از تورم بوده و از همینرو افزایش قیمتها فشار بیشتری بر خانوارهای فقیر و محروم وارد کرده است.
سبد معیشتی چگونه محاسبه میشود؟
تأمین تغذیه سالم برای هر فرد مستلزم مصرف منظم گروههای متنوع غذایی است تا از ابتلا به بیماریهای ناشی از سوءتغذیه جلوگیری شود. هزینه تهیه این اقلام غذایی، به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت جسمی، حتی در شرایط کاهش درآمد نیز معمولا از سبد مصرفی خانوار حذف نمیشود. در همین راستا، مراکز علمی برجسته کشور ازجمله انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، الگویی تحت عنوان «سبد غذایی بهینه» طراحی کردهاند که ترکیبی استاندارد از گروههای غذایی ضروری برای تأمین نیازهای روزانه بدن ارائه میدهد. اکوایران با استفاده از کلیات این سبد و مقادیر توصیهشده آن، سبد معیشت خاص خود را طراحی کرده است.
با وجود سهم بالای خوراکی در سبد مصرف خانوار، براساس دادههای اخیر دسترسی به الگوی تغذیهای استاندارد برای بخش قابل توجهی از جامعه، با دشواریهای فزایندهای همراه شده است. افزایش ماهانه قیمت کالاهای اساسی و جهش هزینههای سبد غذایی در سالهای اخیر، فشار اقتصادی مضاعفی بر خانوارها وارد کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید