قیمت پایین‌تر دستمزد و نبود فشارهای اجتماعی و حقوقی که ممکن است برای نیروی کار ایرانی وجود داشته باشد، ازجمله دلایل جذابیت نیروی کار خارجی برای کارفرمایان است. علاوه بر این، نیروی کار اتباع به دلیل آشنایی با زبان و فرهنگ منطقه‌ای، در برخی مواقع برای کارفرمایان کارآمدتر و موثرتر به‌نظر می‌رسد. 

«حمید حاج‌اسماعیلی» کارشناس بازار کار در گفت‌وگو با تسنیم درباره اینکه می‌گویند کار هست ولی کارگر نیست، گفت: این موضوع ارزیابی دقیقی در کشور ندارد. معتقدم این ادعا که کارخانه کارگر می‌خواهد اما نیروی کار نمی‌رود صحیح نیست و باید ارزیابی دقیق از طریق موسسات معتبر انجام شود. این ادعا مقبول نیست چون هنوز نرخ بیکاری در کشور به صورت عمومی بالای 7.2درصد است. در رابطه با گروه فارغ‌التحصیلان، ‌جوانان و زنان که بیشترین خواست مشارکت در تولید را دارند هم نرخ بیکاری بالایی داریم. وی ادامه داد: بیش از 40درصد بیکاران را فارغ‌التحصیلان تشکیل می‌دهند. در زنان نرخ بیکاری بیش از 23درصد است ولی نرخ مشارکت زنان 14.5درصد است. انتظار این است که نرخ مشارکت زنان به حدود 50درصد افزایش یابد چرا که تحصیل‌کرده هستند. 

این کارشناس بازار کار گفت: یک رقابت نابرابر بین اتباع خارجی و نیروی کار وجود دارد که دولت موظف است این رقابت را از بین ببرد. اتباع خارجی بیمه ندارند، دستمزد پایین‌تر دریافت می‌کنند و این باعث می‌شود که جانشین نیروی کار ایرانی شوند. وی افزود: وزارت کشور اخیراً ‌اعلام کرده بیش از 6میلیون و 100هزار نفر از اتباع در ایران وجود دارند. برآیندهای غیررسمی می‌گوید حدود 8.5 میلیون اتباع خارجی در ایران فعالیت دارند. وزارت کار در گذشته با بررسی‌هایی که انجام داده گفته است بیش از 3میلیون نیروی کار خارجی در بازار کار ایران فعال هستند و ما نشانه‌های آنها را در کارگاه‌های ساختمانی و شهرداری‌ها، در مغنی‌گری‌ها، ‌نگهبانی‌ها و سرایداری‌ها می‌بینیم. معتقدم سهم اتباع خارجی در بازار کار ایران بیش از 10درصد است.