زلنسکی:
اگر تسلیحات دوربرد دریافت کنیم روسیه را میزنیم

لودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا کییف در صورت دریافت سلاحهای دوربرد، حملاتی را در داخل روسیه انجام خواهد داد، گفت: «ما آماده اقدام برای نشان دادن قدرت خود هستیم اما این در صورتی است که تسلیحات دور بردی را که قولش را به ما دادهاند، تحویل بگیریم».
به نقل از خبرگزاری تاس، زلنسکی در ادامه گفت که جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا نمیتوانست به این جنگ پایان دهد اما ابراز اطمینان کرد که این کار از عهده ترامپ بر میآید. ۱۴ ژوئیه، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از ارسال سلاحها و کمکهای نظامی بیشتر آمریکایی به کییف برای خرید توسط کشورهای اروپایی با هماهنگی ناتو خبر داد.
ترامپ در گفتگویی با زلنسکی در چهارم ژوئیه، احتمال ارسال موشکهای دوربرد اتکمز بیشتر به اوکراین را مورد بحث قرار داد. رئیس جمهور آمریکا روز سه شنبه این گزارش را رد کرد و گفت که به دنبال تحویل موشکهای دوربرد به اوکراین نیست.
از سوی دیگر وادیم اسکیبیتسکی، معاون وزیر دفاع اوکراین گفت: «استفاده از این موشکها آسان نیست. حتی اگر آمریکا این موشکهای را به ما بدهد، باز هم برای استفاده از آنها به مشکل بر میخوریم». این مقام مسئول در وزارت دفاع اوکراین ادامه داد: «سکوهای اصلی پرتاب این موشکها، کشتیها و بمبافکنهای استراتژیک هستند. اما ما بمب افکنهای استراتژیک نداریم».
وی در ادامه به عدم آمادگیهای لازم فنی در نیروهای مسلح اوکراین برای عملیاتی کردن این سیستمهای موشکی اذعان کرد. این مقام ارشد وزارت دفاع اوکراین همچنین تایید کرد که ترامپ و ولودمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین اوایل ماه ژوئیه در تماسی تلفنی درباره احتمال ارائه موشکهای دوربرد تاماهاوک از سوی آمریکا صحبت کرده بودند، اما هیچ توافقی حاصل نشده بود.
گفته میشود اوکراین در حال حاضر تنها ۶ سامانه دفاع هوایی پاتریوت فعال دارد که میتوانند موشکهای کروز و بالستیک سریعالسیر روسی را رهگیری کنند. اسکیبیتسکی گفت از گفتههای ترامپ میشد علاوه بر پاتریوتها به موشکهای رهگیر، ایستگاههای پرتاب یا آتشبارها شامل چندین پرتابگر و سیستمهای رادار و کنترل نیز برخورد که هر کدام بیش از یک میلیارد دلار هزینه دارند. وی افزود: «اگر در مورد آتشبارها صحبت کنیم، ۱۷ عدد بسیار بزرگی است. اگر منظور پرتابگرها باشد، این عدد ممکن است».
از سوی دیگر نشریه پالتیکو گزارش داد، پاریس در بحبوحه تمایلش به توسعه تولید سلاحهای خود، قصدی برای شرکت در طرح خرید سلاحهای آمریکایی برای کییف ندارد. این اظهارنظر از سوی پاریس در حالی مطرح شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه طرح خود را برای تهیه و تامین تسلیحات برای اوکراین از طریق کشورهای اروپایی عضو ناتو اعلام کرد و قرار بر این است که این کشورها هزینه ساخت تسلیحات آمریکایی را بدهند و در اختیار اوکراین بگذارند.
این در حالیست که وقتی مارک روته، دبیرکل ناتو در دیدار با رئیس جمهور آمریکا، فهرستی از کشورهایی را که آماده شرکت در ابتکار خرید سلاحهای آمریکایی برای اوکراین هستند، ارائه داد، نامی از فرانسه برده نشد. این در حالیست که تلگراف نوشته است اروپا به دنبال این است که از داراییهای مسدود شده روسیه برای پرداخت بسته تسلیحاتی ۱۰ میلیارد دلاری ترامپ که قرار است به اوکراین داده شود، استفاده کند.
بر اساس این طرح سود ۲۰۰ میلیارد یورو از داراییهای بانک مرکزی روسیه که توسط اتحادیه اروپا مصادره شده در بخشی از مشارکت این اتحادیه در تامین تسلیحات جدید برای اوکراین مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این اقدام احتمالی نخستین بار در گفتوگوی دولتهای اروپایی و پس از آن شکل گرفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه توافقی را برای مسلح کردن اوکراین با تسلیحات و سیستمهای دفاع هوایی از طریق کشورهای اروپایی عضو ناتو اعلام کرد.
منابع دیپلماتیک به تلگراف گفتند که وزرای خارجی اتحادیه اروپا در نشست بروکسل که روز سهشنبه برگزار شد، درباره چگونگی کارایی و عملکرد این طرح ترامپ صحبت کردند.
مارک روته، دبیرکل ناتو نیز گفته که این طرح شامل خرید سیستمهای دفاع هوای آمریکایی، موشک و سایر مهمات توسط ناتو است و سپس آنها به کییف ارسال میشوند. یکی از مقامهای ائتلاف نظامی ناتو در این باره گفت: «به صورت گسترده مورد توجه قرار گرفته که ماموریت حمایتی ناتو از اوکراین شامل ایفای نقشی پیشرو در هماهنگی خرید تسلیحات آمریکایی و سایر محمولههای ارسالی به کییف است».
وزیر امور خارجه لوکزامبورگ اما این طرح را به سخره گرفت و گفت که اجرای چنین طرحی به یک پدر ثروتمند و دست و دل باز نیاز دارد؛ اشاره او به روته بود که در نشست اخیر ناتو خطاب به ترامپ، او را «بابا» صدا کرده بود. در مورد استفاده از ناتو برای خرید سلاح به نمایندگی از اوکراین، تردیدهایی وجود داشت، زیرا بیم آن میرفت که این اقدام از سوی مسکو به عنوان اقدامی تحریکآمیز تلقی شود.
دیدگاه تان را بنویسید