اعتراضات در انگلیس به برخورد دولت با معترضان منجر شد؛
تشویش ملی، آنچه راستافراطی برای لندن رقم زد
رامین پرتو
زمانی که نتایج انتخابات پارلمان اروپا منتشر شد، بسیاری از تحلیلگران به هیچ وجه فکر نمیکردند که قرار است پیشتازی راستافراطی در کشورهای اروپایی روزی به یک تهدید ملی برای دولتهای قاره سبز تبدیل شود و حتی آنها را روبروی منتقدان خود در کف خیابان قرار دهد. به عنوان مثال زمانی که نتایج این انتخابات مشخص شد، در فرانسه به دلیل قدرت گرفتن راستهای افراطی پارلمان به دستور امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری این کشور منحل و انتخابات پارلمانی در دو دور برگزار شد. در آلمان، اتریش و حتی هلند هم راستگراها به نوعی توانستند خود را در هرم قدرت سیاسی بالا بکشند و اوضاع را به نفع خود دستخوش تغییر قرار دهند. همین مساله در مجارستان و ایتالیا هم به وضوح دیده شد و صدای سرود راستها به گوش تمام ساکنین اروپا رسید ولی هیچکس نمیدانست که قرار است چه اتفاقی در لندن بیفتد.
بدون شک بریتانیا به عنوان کشوری که با اجرای برگزیت خود را از عضویت در اتحادیه اروپا بیرون کشید، درگیر مسائل زیادی از جمله چالشهای امنیتی، اقتصادی و مهاجرتی است و سعی دارد که بر این مشکلات فائق آید. در این راستا دولت ریشی سوناک، نخستوزیر پیشین بریتانیا که از دل محافظهکاران بیرون آمده بود سعی داشت تا بر این معضلات چیره شود؛ چراکه او به عنوان یک اقتصاددان برجسته وعده اصلاح وضعیت معیشت و اوضاع اقتصادی را داد و از سوی دیگر با طرح و ارائه لایحه استرداد مهاجران به روندا به دنبال آن بود که بتواند راستهای افراطی را با خود همراه کند و از آنها برای پیروزی در انتخابات آتی بهره ببرد اما این اتفاق رخ نداد.
کنار رفتن سوناک از گردونه قدرت لندن و پیروزی حزب کارگر در این جزیره، باعث شد تا کییر استارمر به عنوان نخستوزیر جدید بریتانیا وارد خانه شماره 10 شود و به سلطه 12 ساله محافظهکاران پایان دهد. نکته مهم این است که در نخستین سخنرانی خود پس از به قدرت رسیدن اعلام کرد که قصد دارد اجرای لایحه استرداد مهاجران به رواندا را به تعویق بیندازد و همین موضوع هم باعث خوشحالی حامیان حقوق مهاجران در لندن شد و هم موجبات عصبانیت راستگراها و جنبشهای ضد مهاجرت در بریتانیا شد. در این راستا هفته گذشته یک پسر ۱۷ ساله به نام «اکسل روداکوبانا» متولد کاردیف، پرجمعیتترین شهر ولز که والدینش روآندایی هستند، با چاقو به یک مدرسه تابستانی کودکان در ساوتپورت انگلیس حمله کرد و در جریان این اقدام خشونتآمیز سه دختر خردسال جان باختند و چند کودک و ۲ بزرگسال نیز زخمی شدند.
آشوب سراسری
این موضوع یکباره در فضای مجازی بریتانیا به یک معضل جدی تبدیل شد و همه چیز ظرف چند ساعت به یک آشوب و آنارشی سراسری تبدیل شد؛ به گونهای که بیش از ۳۰ تظاهرات در روز شنبه در سرتاسر بریتانیا از جمله منچستر، لیورپول، ناتینگهام، لیدز، بلفاست، استوک-آن-ترنت، بلکپول و هال برگزار شد و اعتراضات در ساوتپورت که به اوج خود رسیده با دستگیری بیش از 1۰۰ نفر همراه بوده است. ناآرامیها به حدی جهات مختلفی پیدا کرده که در منچستر، درگیری بین تظاهرکنندگان چپ و راست ایجاد شده و جناح راست با بهعقب راندن حصارها و پرتاب اشیایی به سمت افسران پلیس تلاش میکردند گروهها را از یگدیگر جدا کنند.
از سوی دیگر گاردین گزارش داد که در جریان ناآرامیهای ناشی از اعتراضات به مهاجران در بریتانیا، معترضان سعی کردند ساختمان هتلی را که گمان میرود در شهر روترام محل اسکان مهاجران باشد، به آتش بکشند و در نهایت ضد و خورد به جایی رسید که پلیس حدود 350 نفر را در این اعتراضات دستگیر کرد. همچنین نهادهای امنیتی و پلیس بریتانیا لیگ دفاع انگلیسی (EDL) که یک جریان راست افراطی به حساب میآید را به دامن زدن به اعتراضات متهم کردند، در حالی که برخی از رسانههای لندن مدعی شدند روسیه در پشت این شورشها بوده است!
آنچه در این راستا باید مورد نظر قرار بگیرد این است که کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا در جلسه فوقالعاده دولت که به «نشست کبری» معروف است، صراحتاً راستهای افراطی و اقدامات آنها علیه مهاجران را نوعی اوباشگری خواند و خواستار پایان آشوب از سوی آنها شد. استارمر همچنین گفت که قوانین کیفری باید در اینترنت هم اعمال شود و اگر کسی مرتکب جرم در اینترنت شود، باید مانند سایر مجرمان با او رفتار شود. نخستوزیر بریتانیا همچنین گفت که انتظار دارد تفاوتی بین اعمال قانون در ارتکاب جرم اینترنتی یا غیراینترنتی وجود نداشته باشد و مجرمین که اینگونه در فضای مجازی توانستند امنیت ملی را تحریک کنند، تحت تعقیب قرار بگیرند. همچنین ایوت کوپر، وزیر کشور بریتانیا هم گفته بود که «هیچ بهانه» برای چنین خشونتهایی در بریتانیا وجود ندارد. او هشدار داد که با همه کسانی که در این خشونتها شرکت داشتند، برخورد خواهد شد. حال باید دید که آنچه راستافراطی برای لندن به عنوان یک تهدید و تشویش ملی رقم زد، چگونه از سوی دولت استارمر خنثیسازی خواهد شد!
دیدگاه تان را بنویسید